Humaniora, Samverkan, Teologi, Utbildning

– Aktivism och akademi hör ihop

Vad spelar det för roll om du har många högskolepoäng om du inte använder dem till att göra världen lite bättre? Aktivism och akademi hör ihop enligt studenten Johannes Witkowsky-Bengtsson.

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Teologi- och sociologistudenten Johannes Witkowsky-Bengtsson vill kunna använda sina universitets­förvärvade kunskaper ute i samhället, och inte fastna i den akademiska bubblan.

– Som barn drömde jag om att kämpa sida vid sida med Apacheindianerna, säger Johannes lite skämtsamt och skrattar. Nu läser han teologi och sociologi, och har nyss kommit tillbaka från en SIDA-praktik i Sydamerika, utsänd av Svenska kyrkan och Växjö stift.

– Det behövs människor som står på en vetenskaplig grund som kan ta ett steg tillbaka och iaktta spänningar och konflikter. Personligen vill jag inte bara analysera samhällets orättvisor, utan också vara med och bekämpa dem.

Det är fjärde gången Johannes besöker Centralamerika och under sina resor har han fått uppleva fattigdom och förtryck på nära håll. Som 17-åring besökte han två präster och följde med dem på deras sociala arbete i de fattiga stadsdelarna i San José i Costa Rica. Han återvände till Costa Rica som 19-åring och organiserade breakdansgrupper och startade breakdansklasser i huvudstadens utsatta områden. Syftet med projektet var att skapa en meningsfull fritid och ett sätt att uttrycka sig för unga människor.

– Det dansades redan breakdans när jag kom, men jag hjälpte till att ordna lokaler, musik, möjligheter till att undervisa. Det kändes kul när jag flera år senare kom tillbaka och upptäckte att det vi tillsammans byggt upp fortfarande levde.

När han åkte iväg på SIDA-praktik var syftet att lära sig förstå migration i Sydamerika.  Han skrev en lista på saker han ville göra under praktiken utöver de dagliga arbetsuppgifterna. På listan stod bland annat att ta sig in på Chiquitas plantage för att se med egna ögon hur arbetarna har det. Det lyckades tack vare kompisar som smugglade in honom.

– Min vän Cesar som jobbade där sa ’”Det sägs att man blir steril av besprutningen…” jag undrade vad han tänkte om det, han ryckte bara på axlarna och sa ”Vad kan jag tänka?”, berättar Johannes.

Under sin praktik fick Johannes möjlighet att träffa Raúl Mijango, en f.d. gerilla-ledare som arbetar med att mäkla fred mellan rivaliserande gäng i El Salvador. Raúl Mijango berättade om deras enkla men mycket framgångrika metod för att minska våldet. Genom att skapa utrymme för samtal mellan gängen sjönk antalet mord i landet drastiskt. Men detta blottade också de ekonomiska intressen som tjänar på att konflikten upprätthålls.

– Säkerhetsindustrin har blivit en av de mest lukrativa affärsverksamheterna i Centralamerika. För att förstå varför människor migrerar måste man också förstå våldet och vem som tjänar på att det fortsätter.

Tillbaka i Sverige funderar Johannes Witkowsky-Bengtsson på om han ska bli präst eller inte. Han vill gärna verka både i Sverige och i Sydamerika om det är möjligt, även här hemma finns det fattigdom och förtryck, som ofta kommer i spåren efter migration.

– Jag vill kunna använda kunskapen som högskolepoängen ger ute i samhället, inte fastna i den akademiska bubblan.

Han menar att de ekonomiska intressen som fortsätter att splittra Costa Rica, Centralamerika, ja hela världen, föddes i Europa.

– Vad jag bär med mig hem från min praktik är väldigt konkreta erfarenheter från lutherska kyrkor som aktivt arbetar mot dessa ekonomiska intressen, och för dess offer. Frågan jag nu efteråt ställer mig är: hur ska jag bäst förvalta mitt pund?

Text& foto: Jenny Loftrup

Se även andra artiklar i temat