Konstnärligt, Utbildning

Äntligen fri att vara konstnär

Abduljabbar Alsuhili är tv-producent, youtuber, skådespelare och manusförfattare från krigets Jemen. I november kom han till Sverige som Helsingborgs första fristadsförfattare och nu deltar han i en uppsättning på Teaterhögskolan i Malmö.

Abduljabbar Alsuhili 3

Abduljabbar Alsuhili.

Jag är förvånad över hur många dörrar som bara öppnar sig. Jag sökte kontakt med Teaterhögskolan för att se om det fanns någon möjlighet till samarbete. Och nu är jag med och sätter upp en pjäs tillsammans med skådespelartvåorna och en internationell gästlärare, säger Abduljabbar Alsuhili.

Det är många saker som han har drömt om och som var omöjliga i Jemen. Att få en riktig skådespelarutbildning är en av dem. I Jemen finns ingen teterhögskola och nästan inga andra kulturinstitutioner.

– Skillnaden är att här finns en scen, här finns en teaterskola, här finns professionella lärare. Men framförallt finns friheten, att få säga och göra vad man vill, säger han.

I Jemen var han aktivist under den arabiska våren och spelade i ett band som blev viktigt i revolten. Men efter hand tog repressiva religiösa krafter över och Abduljabbar Alsuhili, eller AJ som han kallas, och hans kreativa grupp RWABIIT bestämde sig för att göra revolt på egen hand – med hjälp av konsten. Under arabiska våren hade användandet av sociala medier exploderat och gruppen kunde nu använda sig av dem för att få ut sina budskap.

– Men vi åkte också runt i Jemen och spelade teater i små och stora städer. Jag skrev manus till en radioserie vi gjorde, med 200 avsnitt. Och så gjorde vi en samhällskritisk komediserie som nådde två miljoner följare på Youtube, säger han.

De valde humorn som vapen, eftersom de var något som befolkningen i Jemen var van vid. Statstelevisionen sände bara lättsamma, amatörmässigt gjorda och mycket hårt kontrollerade tv-serier.

– Det var inte så svårt att göra bättre samhällssatir. Det finns ett sug efter att få både skratta och kritisera och därför nådde vi så många, säger han och lägger till att han fortfarande spelar in avsnitt av komediserien hemma i sin lägenhet i Helsingborg.

AJ tvingades fly efter att Huthimilisen kidnappat fyra stycken ur hans kreativa grupp och terroriststämplat dem. Jemen har blivit ett land där folket både plågas av saudiska flygbombningar och den strängt religiösa Huthimilisen. Att han inte blev kidnappad berodde på att han var i Jordanien vid tillfället och filmade.

– Mina vänner tvingades stå framför en stor hög med vapen och filmades när de efter tortyr ”bekände” att de var terrorister. En av dem sitter fortfarande i fängelse, nu svårt sjuk.

I Jordanien blev AJ kvar eftersom han inte vågade återvända till Jemen. Efter nio månader lyckades han få dit sin fru och sina två små döttrar. Efter ytterligare nio månader fick han besked att han hade antagits som fristadskonstnär i Helsingborg. Fristadsverksamheten ger förföljda författare och artister två års tillflykt genom den internationella organisationen Icorn. Ofta bidrar fristadskonstnärerna till det lokala kultur-livet och superaktive AJ är fast besluten om att göra det mesta av sin tid i Sverige. Han har redan tagit kontakt med många av de stora kulturinstitutionerna i Skåne och Köpenhamn. Livet har vänt snabbt och energin tycks gränslös.

– Jag vill skapa ett starkt nätverk och utvecklas som skådespelare, producent och scenograf. Och så har jag alltid drömt om att få dansa balett och det ska jag få göra nu! säger AJ.

Text: Jenny Loftrup

Foto: Kennet Ruona

MER OM Abduljabbar Alsuhili

Född: 1989

Land: Jemen

Familj: Hustru och två döttrar, fem och tre år gamla.

Bakgrund: Skådespelare, tv-producent, manusförfattare, ståuppkomiker, youtuber.

Aktuell: Deltar i pjäs vid Teaterhögskolan, Lunds universitet, och Helsingborgs första fristadskonstnär.