350-årsjubileum, Alumn

Åter till alma mater!

Lunds universitets första gemensamma hemvändarhelg någonsin hölls i oktober i 350-årsjubileets glans. Tvåhundra alumner återvände för att välja och vraka ur ett späckat program där både Peder Winstrup, MAX IV, galamiddag på Grand, nations­pubar, speeddating och besök på sin gamla institution ingick.

Det mesta var på temat ”hem” under hemvändarhelgen – så självklart bjöds det på hembakat!

– Jag har träffat så många underbara människor här under mina studier och kommer troligen inte kunna åka på universitetets 400-årsjubileum, säger Felipe Polina från Mexico på frukosten före invigningsceremonin i universitetsaulan.

Hemvändarhelgen blev ett exklusivt arrangemang där Externa relationer höll i det centrala programmet och institutioner och fakulteter ordnade aktiviteter och träffar för sina gamla alumner. Arrangemanget är ett led i LU:s önskan om en närmare kontakt med sina tidigare studenter.

Alumnerna kom från när och fjärran och ungefär hälften var internationella studenter, mestadels från Tyskland, Nederländerna och Danmark. Vissa gäster hade rest långt från till exempel USA, Indien, Bangladesh och Hong Kong. I många länder där man betalar för sin utbildning är alumnverksamheten väl utvecklad och det är naturligt att hålla kontakten med sitt lärosäte hela livet. Det finns en kultur av att besöka lärosätet och ge tillbaka på olika sätt.

– Jag tror att anledningen till att så många av våra internationella studenter väljer att komma till hemvändarhelgen är just att institutionen så tydligt blir dessa studenters hem medan de är i Sverige. Många av dem har också satsat mycket på sin utbildning, säger Anna Burstedt, som höll i evenemanget HEM på Institutionen för kulturvetenskaper på LUX.

Många av alumnerna var där i nostalgins tecken, för att prata minnen med gamla kurskamrater och uppleva universitetet och Lund igen. Att nätverka och uppdatera sig om vad som händer på universitetet var andra motiv för att komma. Just denna helg invigdes dessutom Ravensbrückarkivet på UB och Charlotte Gyllenhammars nya konstverk Meteorit som skapats till LU:s 350-årsjubileum.

Sven Andersson från Trelleborg hade inte rest så långt men var med redan på förra jubileet. Han hade kommit för att se MAX IV. Tiden i Lund betydde mycket för honom.

Sven Andersson från Trelleborg var särskilt nyfiken på MAX IV.

– Världen öppnade sig. Man fick sköta sig själv, träffa människor med olika bakgrund.

På frågan vad studenterna tagit med sig från Lunds universitet svarade flera kritiskt tänkande, analysförmåga och nätverk.

– Vänner fick jag med mig, svarade Norin Mesbahn, alumn från mänskliga rättigheter, som var där med sin kompis som hon lärt känna på sin allra första dag i Lund – de hamnade båda två på vandrarhemmet Tåget. Sedan dess är de bästa vänner.

– I hemvändarprogrammet finns något för alla, så att man får göra sitt eget program för helgen, säger Kirsten Clarberg, som var med och ordnade Hemvändarhelgen. Hon är även en av de alumner som stannat i Lund.

Alumnerna kunde glida runt på intressanta forskningsföreläsningar inom sina respektive fält, se spex, besöka MAX IV, få inspiration och tips genom att lyssna på andra alumner, följa med på guidade visningar av Lund och stadens museer med mera. I -cent-rum för alla deras aktiviteter fanns också en alumnhub på AF där gästerna kunde titta in för paus och fika.

Institutionen för kulturvetenskaper bjöd under lördagen in sina alumner till en eftermiddag på temat HEM. Institutionen hade bullat upp med sju sorters hembakta kakor och forskarna presenterade forskning på temat hem.

– Vi är en stor institution med många ämnen, men temat HEM var något alla kunde samlas kring och prata om. Vi ville skapa möjligheter för våra studenter på arbetsmarknaden genom olika typer av nätverkande under den här eftermiddagen. Kanske får vi kontakter till nya praktikplatser åt våra befintliga studenter, säger Anna Burstedt, studievägledare och matforskare vid institutionen.

– Studenterna hittar så fantastiska vägar efter att de läst modevetenskap hos oss, här får vi ta del av alumnernas erfarenheter efter studierna. Det ger något också till forskarna och lärarna, säger Philip Warkander, universitetslektor i modevetenskap och dagens moderator för hemtemat.

Text: Gisela Lindberg

Foto: Kennet Ruona