Okategoriserade

Avstamp mot framtiden satte punkt för jubileet

Lunds universitets 350-årsjubileum är slut efter tretton månader av vetenskapsveckor, kulturveckor, fester, invigningar, utställningar, jubileumskurs och mycket mer.
Maj-Britt Svensson var en av de allra mest ambitiösa studenterna på jubileumskursen och fick ett särskilt pris på jubileets sista dag.

– Tänk att jag har tagit examen vid Lunds universitet, 70 år gammal. Jag växte upp på ett lantbruk, och trots att jag alltid varit nyfiken och velat lära mig så var det inte tal om att en flicka skulle läsa vidare, säger Maj-Britt Svensson.

Men nu var hon en av de finklädda studenter som gick med i processionen in till den högtidliga avslutningsceremonin och fick diplom av rektor. Jubileumskursen var öppen för alla och erbjöd populärvetenskapliga föreläsningar vid universitetets åtta fakulteter. För att bli ”godkänd” krävdes det närvaro vid minst en föreläsning per fakultet, något som registrerades på gammaldags vis med stämplar i en tentamensbok. Över 2.500 tentamensböcker delades ut under jubileumskursens 36 före-läsningar, men bara elva studenter, unga som äldre, lyckades stämpla in på alla föreläsningar. Priset för de elva blev en middag på Grand tillsammans med rektor Torbjörn von Schantz och kursledarna Ulf Ellervik och Marie Dacke. Övriga 235 godkända jubileumskursstudenter belönades med diplom.

Elva personer som hade deltagit vid samtliga jubileumskurstillfällen – däribland Maj-Britt Svensson – fick ta emot diplom av rektor under jubileets avslutningsceremoni.

– De flesta föreläsningarna var roliga att lyssna på, och jag har också fått nya vänner eftersom vi har varit en skara som lärt känna varandra i kön på väg in, säger Maj-Britt Svensson och tillägger att de är ett gäng som tänker fortsätta gå på universitetsarrangemang tillsammans.

Jubileet avslutades exakt 350 år efter att Lunds universitet invigdes den 28 januari 1668. Detta firades med en heldag kallad Avstampet (mot framtiden). På förmiddagen var det framtidsyra i universitetshuset för hela familjen där man bland annat kunde prova på att 3D-scanna en modell av sitt eget huvud, uppleva Virtual Reality eller spela futuristiska spel. Det hölls också mycket populära guidade visningar i Kungshuset och på Universitetsmuseet på Kulturen.

Dagen innehöll även en fullsatt avslutningskonsert i Lunds domkyrka som domkyrkoorganist Robert Bennesh hade producerat och medverkade i tillsammans med Lunds universitets brassband och musiker och sångare från Musikhögskolan. Musiken hängde på olika sätt ihop med universitetet och de århundranden som universitetet funnits, och konserten innehöll allt från 1600-talsmusik till melodin från dataspelet Supermario – ett stycke som även uppfördes under jubileets vetenskapsvecka om det digitala samhället.

Efter framtidsyra, visningar, konsert, avslutningsceremoni och en särskild diplomutdelning till den stora mängden godkända på jubileumskursen blev det en hejdundrande fest på AF, där bland andra Ola Salo dök upp som hemlig gäst och gjorde ett bejublat framträdande som avslutades med euforisk allsång.

Det var det allra sista som hände under jubileet (bortsett från jubelpromotionen som infaller den 25 maj), men vissa projekt kommer att leva kvar i mindre skala. Under jubileumsåret har engagerade medarbetare på hela universitetet genomfört 393 aktiviteter – de flesta av dem välbesökta.

– Vi har träffat många eldsjälar, både inom och utom universitetet, som tillsammans har skapat aktiviteter. Mycket av det som har hänt under jubileet skulle ha hänt ett vanligt år också, men under jubileet har vi kunnat presentera utbudet samlat, vilket har satt extra strålkastarljus på universitets mångfacetterade verksamhet, säger jubileumskoordinator Carina Jensen.

Hon uppskattar att det har kommit minst dubbelt så många besökare till universitetet som ett vanligt år.

– Men det är mycket svårt att beräkna exakt hur många fler som kommit, vi har inget nolläge att utgå från, säger Carina Jensen.

Vetenskapsveckorna under jubileet är exempel på aktiviteter där forskare och andra medarbetare har mötts över ämnes- och fakultetsgränser. Förhoppningen är nu att detta universitetsgemensamma upplägg som koordineras centralt, som ibland kallas jubileumsmodellen, ska leva kvar i en eller flera gemensamma vetenskapsveckor årligen. Nu först en hållbarhetsvecka i april.

Kanske blir det även en fortsättning på Barnens upptäckardag som under jubileet ordnades tillsammans med Kulturskolan, kyrkan och andra aktörer. Rektor presenterade i sitt tal under avslutningsceremonin långt gångna tankar på att låta en liten struktur med en eller två personer fortsätta arbeta som samordnare för vissa universitetsgemensamma arrangemang.

– Under jubileet har vi framstått som ett samlat universitet utåt och det krävs något som jubileumskursen eller vetenskapsveckorna för det, säger Göran Bexell, numera före detta jubileumsgeneral, som tillägger att det har varit väldigt roligt att arbeta med jubileet.

Text: Jenny Loftrup

Foto: Kennet Ruona