Administration, Teknik

Coachande vägledare med känsla för konst

Han är konstnären som vill anpassa tavlorna efter inredningen, och som vill veta vilken känsla köparen vill ha i rummet. Även som studie- och karriärvägledare på LTH är förmågan att förstå behov och känslor viktig för Roger von Moltzer.

Roger von Moltzer gör digital konst som han gärna vill anpassa till köparens inredning.

– Jag drivs mycket av samarbetet och dialogen i båda fallen, men så klart är jag inne i min egen kreativa bubbla när jag skapar, säger han.

Att han blev studie- och karriärvägledare på just LTH är kanske inte heller en slump, eftersom han också är intresserad av tekniska framsteg.

– Att därför använda datorn när jag skapar mina bilder känns helt naturligt. Där kan jag använda mig av tusen penslar och teknikens möjligheter på samma gång. Jag utgår från ett fotografi, oftast ett som jag själv har tagit, men sedan tar jag det konkreta fotografiet in i en ny värld med datorn som verktyg.

Konstverken som han skapar exponerar han på sin webbsida och på sociala medier, och för något år sedan inledde han ett samarbete med en gallerist som säljer hans tavlor vidare till arbetsplatser – som oftast hyr konsten för en tid för att sedan byta.

– ”Jag upplever att statusen ökar för digital konst, kanske för att de unga har växt upp med att själva kunna redigera sina bilder och att datorn är en naturlig och självklar del av deras liv.”

Roger von Moltzer har alltid varit intresserad av färg och form, foto och design och menar att estetiken förhöjer hans liv. En annan sak som har förhöjt hans liv är den coachutbildning som alla studieväg-ledare på LTH har fått.

– Coachutbildningen blev inte bara ett viktigt verktyg i jobbet utan förändrade mitt eget beteende och utvecklade mig mycket som person.

När han träffar studenter i sitt jobb som studie- och karriärvägledare gäller det att bena ut vad de vill och att se vägar framåt. Ofta kommer det fram under samtalet att det är ett annat problem än vad de själva trodde som är det viktiga att lösa.

– Jag häpnar fortfarande över vilka fantastiska effekter och framsteg som de öppna frågorna och coachandet får.

Han menar att coachutbildningen fick honom att reflektera över sitt eget liv, både mer långsiktiga drömmar och vardagslivet. Till exempel har han och sambon bestämt att helgen gärna får starta redan på torsdag kväll.

– Vi äter gott och sedan går vi och lyssnar på Malmö symfoniorkester. Det är underbart avslappnande och så har helgen på något sätt redan börjat.

Han har också drömt om att bo på Mallorca sedan han var där för första gången vid 25 års ålder och nu har han nått sitt mål, ett litet townhouse i en by tillsammans med sambon där de deltar i det lokala livet.

– Det är klart att vi ska arbeta och sköta våra plikter, men det är viktigt att inte glömma bort sig själv utan att försöka förverkliga det man vill göra…

Jenny Loftrup

MER OM Roger von Moltzer

Funktion: Studie- och karriärvägledare på LTH

Ålder: 53 år

Familj: Sambo

Bor: Lägenhet i Malmö och hus på Mallorca

Aktuell: Med sina digitala konstverk

Intressen: Konst, lära sig spanska, musik, foto