350-årsjubileum

– Enastående inledning på jubileet

Med fulla hus på samtliga arrange­mang finns det anledning för en ordförande i universitetets jubileumskommitté att vara nöjd.
– Det har varit en enastående start på jubileet med ett intresse större än vi vågat räkna med, säger Göran Bexell.

LU 350

Mitt på bordet på Pufendorfinstitutet där Göran Bexell har sin arbetsplats ligger den guldfärgade jubileumsloggan.

– Det är ju egentligen ett värmetåligt underlägg men jag tycker att den är så fin att jag har den som dekoration, säger han.

Det har gått några dagar sedan Karl–dagen den 28 januari, den högtidliga årsdagen av universitetets invigning, som i år fick kunglig glans och mycket uppmärksamhet även tack vare nyöppningen av Skissernas museum. Köerna ringlade sig långa genom UB-parken och museichef Patrick Amsellem räknade besöksantalet till 6.000 under invigningshelgen.

Det hölls också en högtidsföreläsning till kungens ära om ”Sport och religion i modern tid” och Akademiska kapellet tillsammans med Lunds akademiska kör uppförde den nyskrivna ceremoniella jubileumsmusiken för Lunds universitet som har komponerats av Hans Gefors.

Bara någon vecka dessförinnan startade jubileumskursen i bildning, och LTH:s kemiprofessor Ulf Ellerviks föreläsning om molekyler med makt över mänsklig njutning lockade också många fler än förväntat. Liksom Mats Alvessons föreläsning på Ekonomihögskolan om varför funktionell dumhet dominerar på jobbet.

Invigningsfesten som hölls i december och som var öppen för alla blev snabbt fulltecknad och på frågan om varför man inte räknat med så stort intresse för jubileumsaktiviteterna ser Göran Bexell lite fundersam ut. Dåligt självförtroende?

– Njae, kanske inte direkt – men det är alltid lite vanskligt att boka stora lokaler om inte så många kommer och man vet ju aldrig.

Ett annat arrangemang som väckte stort intresse var lanseringen av universitetets jubileumsfrimärken. Jubileumsboken ”Lunds universitet under 350 år – Historia och historier” har också fått stor uppmärksamhet.

Arrangemangen och eventen som duggar tätt nu under det pågående jubileumsåret är resultatet av ett arbete som började för fem år sedan.

– Under dessa år har vi byggt upp en förväntan inför jubileet, och har arbetat mycket med förankring hos fakulteterna. Det har hela tiden varit viktigt att detta ska vara hela universitetets jubileum, säger Göran Bexell och ger en stor eloge till jubileumskansliet och akademiintendenturen och även till sin egen jubileumskommitté.

Annat som varit viktigt i planeringen av jubileet är kombinationen av allvar och humor, lätthet och tyngd.

– Att det inte är för stelt och högtidligt utan lite avslappnat och roligt är nog en av förklaringarna till att så många kommer på arrangemangen, tror Göran Bexell.

Text: Maria Lindh

Foto: Kennet Ruona