Alumn

Engagerad alumn lanserade Minnesotamodellen i Sverige

– Utbildning och kunnande är vägen till att förändra samhället till det bättre. Jag vill gärna göra skillnad och bidra till att ge unga människor samma fantastiska möjlighet som jag fick.
Det säger alumnen Monica Getz Silfverschöld, nybliven styrelseledamot i Lund University Foundation, LUF.

Monica Getz Silfvershöld

Monica Getz Silfvershöld.

LUF är en fristående stiftelse med syftet att stärka universitetets band med USA och de amerikanska alumnerna. Monica Getz Silfvershöld delar sin tid mellan Lund och USA och är särskilt intresserad av stipendieverksamheten.

Hos denna vackra ljuslockiga dam ryms mycket universitetshistoria och många lundaminnen. Hon kan spåras i rakt nedstigande led till Nicolas Silfverschöld som 1667 utnämndes till professor i juridik vid det nygrundade Lunds universitet, och som vid invigningen den 28 januari 1668 höll tacksägelsetalet.

Monica Getz Silfverschöld läste också juridik i Lund, men fick efter bara några månader ett stipendium till USA. Då hade hon hunnit dansa i revybaletten tillsammans med Cilla Ingvar och Adrienne Lombard i universitetsaulan – vilket äventyrade hennes ordningsbetyg i studentexamen från Spyken.

– Jag hoppade in i baletten eftersom en av flickorna blev sjuk. Men min mamma drev på och det blev en Lex Monica och vi vann i högsta instans och jag fick godkänt till slut.

Mamma Silfverschöld var Mary von Rosen, psykolog och Katedralskolans första skolkurator. Hennes bror var Carl Gustaf von Rosen, grundare av det etiopiska flygvapnet, hjälpflygare i Afrika under många år och en av pionjärerna inom svenskt flyg. Monicas pappa Nils var även han en orädd idelaist, fredsivrare och tidig kritiker av nazismen i Tyskland, läkare och olympisk guldmedaljör i gymnastik.

– Jag är betungad och välsignad av en familj fylld av eldsjälar och med viljan att hjälpa dem som har det svårt, säger hon.

Driven av samma anda ville den unga Monica Getz Silfverschöld bli diplomat. Bästa skolan för det var då Georgetown University i Washington DC. Hon bytte lärosäte från University of Mexico där hon bland annat läst portugisiska som skulle visa sig bli mycket användbart senare i livet. I Washington träffade hon nämligen sin blivande make – den kände jazzmusikern Stan Getz som var mycket framgångsrik, inte minst i Brasilien där paret bodde i flera år.

– Stan kunde inte ett ord portugisiska och de brasilianska musikerna kunde inte engelska, så där kom mina språkkunskaper väl till pass.

Med jazzvärlden kom också mötet med alkohol- och drogproblem som även drabbade Stan Getz. Monica Getz Silfverschöld berättar engagerat om jakten på de bästa läkarna, den bästa behandlingsmetoden – och hon började själv läsa medicinska ämnen med anknytning till beroendeproblematik. Jakten slutade i Minnesota vid Hazelden Foundation där den nu väl beprövade Minnesotamodellen, byggd på AAs 12 steg, mot alkohol- och drogberoende uppstod.

– Vi tog den till Sverige och lanserade den här, berättar hon, som i det arbetet hade hjälp av sin bror Peter som var psykiatriker.

Att övertyga den svenska socialstyrelsen och andra medicinska skeptiker om det goda med Minnesotamodellen, var ett stort arbete. En god samarbetspartner och vän fick Monica Getz Silfverschöld i Birgitta Crawfoord som själv blivit hjälpt av Minnesotamodellen och som grundade Nämndemansgården i Blentarp. Hjälpt blev även Stan Getz som var nykter i tio år, men föll tillbaka vilket blev problematiskt för äktenskapet.

Under alla år har Monica Getz Silfverschöld haft flera hem – i Lund har hon varit våningen på Kävlingevägen trogen sedan barndomen. I Kalifornien har hon grundat Coalition for Family Justice, en stiftelse för missbrukares familjer som har svårt med relationer och inte minst kontakter med samhället och särskilt rättssamhället som för det mesta är oförstående och ofta okunnigt och ineffektivt, beskriver Monica Getz Silfverschöld.

– Jag har fått vara med om många till synes omöjligt svåra situationer i mitt liv, men har också välsignats med att kunna använda mina både goda och smärtsamma erfarenheter till att effektivt hjälpa andra – både barn och vuxna familjemedlemmar till ett bättre liv och till och med till liv fyllt av lycka och mening.

Nu när Monica Getz Silfverschöld är tillbaka i Lund och på väg till styrelsemötet för Lund University Foundation känner hon entusiasm över att få hjälpa till.

– Det vill jag bland annat göra genom att skapa intresse för stipendieverksamheten. Jag känner en ödmjukhet inför att kunna öppna dörrarna till kunskap för alla unga som vill bidra till en bättre värld oavsett nationella och finansiella begränsningar.

Text & foto: Maria Lindh