Administration, Medicin

Från forskare till fixande fotograf

En maringeolog som fotograferar black metal-band och älskar att pyssla. Engelska Claire ­McKays intresse för skandinavisk kultur förde henne till Sverige och en doktorsexamen. Nu har hon bytt bana och fixar hellre än forskar. Och hon planerar inte att åka hem till England igen.

Claire ­McKay ägnar mycket tid åt att fotografera black metal-band.

Det var något som direkt klickade mellan Claire McKay och Lund när hon först kom till Sverige 2011.

– Om jag skulle designa en stad skulle det vara Lund. Det är mysigt, tryggt och allt finns nära och jag kände mig direkt som hemma.

Claire McKay är uppvuxen i ett natur-reservat utanför Sheffield i England och djur och natur har alltid varit en stor del av hennes liv. Intresset för miljön gjorde att hon valde att ta sin masterexamen inom glaciologi och polarmiljöer, vilket senare ledde henne till Sverige för en forskarutbildning inom geobiosfärsvetenskap. 

– Jag gjorde bland annat mitt fältarbete på glaciärerna i Svalbard och senare som doktorand arbetade jag till havs med att analysera marina fossil. 

Under sin doktorandtid arbetade Claire McKay extra med en del administrativt arbete och insåg då att hon trivdes bra med det. Efter sin doktorsexamen fick hon jobb på Stamcellscentrum och slutade därmed med den egna forskningen för att administrera andras. 

– Det passar mig väldigt bra att jobba för ett forskningscentrum och jag känner att jag är på rätt plats. 

StemTherapy är ett strategiskt forskningsområde där Stamcellscentrum är en paraplyorganisation för dess forskare. Där arbetar Claire McKay främst med att administrera och organisera evenemang, samt att hålla i kommunikationen med andra områden inom universitetet. Det blir även en hel del allmänt fixande för att verksamheten ska flyta.

Men saknaden över att inte längre tillbringa lika mycket tid i naturen fick henne att på allvar utveckla sitt fotointresse – något som syns tydligt på hennes Instagramkonto. 

– Eftersom naturen inte längre är en del av mitt jobb blir det desto viktigare att behålla den biten genom mina bilder. Jag är väldigt förtjust i närbilder – det är så lätt att ta detaljer omkring oss för givna.

Men naturen är inte det enda som Claire McKay fotograferar. Hennes stora musik-intresse och kontakter inom black metal har gjort att hon även fått uppdrag att fotografera skivomslag för olika grupper. 

– Till skillnad från naturfotografering är detta tekniskt utmanande på ett helt annat sätt. Under mitt senaste uppdrag var vi till exempel tvungna att fotografera efter att det blivit mörkt, eftersom ett av motiven var en brinnande runskulptur. 

Hon åker ofta på konserter runt omkring i Skandinavien och främst blir det black-, post- eller atmosfärisk metal – även om det nuförtiden ”bara” blir någon gång i månaden. Och några planer på att återvända till England har Claire McKay inte.

– Jag trivs i Sverige. De flesta svenskar uppskattar naturen och miljöfrågor och det är viktigt för mig. Sedan tycker jag verkligen om arbetskulturen här. Jag har möjlighet att vara flexibel på jobbet på ett sätt som fortfarande innebär att jag är produktiv och på det sättet få balans mellan karriär och privatliv.

Text & foto: Åsa Hansdotter

MER OM Claire McKay

Titel: Forskningsadministratör 

Bor: I Lund

Alias på Instagram: manu_forti_photography

Top-tre musikgrupper: Agalloch, Alcest, Watain

Motto: ”Do not go where the path may lead, go instead where there is no path and leave a trail”, 

Ralph Waldo Emerson