Event, Humaniora, Naturvetenskap

Frukost för livsnjutare på årets bokmässa

I september har Lunds universitet för sjunde året i rad en egen monter på Bok- och biblioteksmässan i Göteborg.
– Lunds universitet är en viktig aktör på bokmarknaden. Vi inte bara producerar en massa böcker, vår forskning är också en inspiration och katalysator för andra böcker, säger kemiprofessorn Ulf Ellervik.

Kemiprofessor Ulf Ellervik är en van bokmässedeltagare. Här intervjuas han i LU:s monter förra året av Martin Degrell från Kansli HT.

– P.C. Jersild sa en gång till mig: ”Allmänheten vill ha populariserad vetenskap. Om det inte finns skapas ett tomrum som fylls med pseudovetenskap. Därför måste forskare skriva populärvetenskap”, berättar Ulf Ellervik, som är en van bokmässedeltagare. 

Han har varit där och presenterat sina populärvetenskapliga böcker om kemin bakom bland annat njutning i olika former, historiska bestialiska mord och drinkar i glassform. I år kommer han att delta på Bokmässan med sin nya bok Magnifika frukostar: För kemister och andra livsnjutare. Han berättar att han själv älskar frukost och att det finns ganska lite skrivet om denna måltid som har en särställning i måltidssammanhang.

– Den skiljer sig från de andra måltiderna. Man bjuder sällan hem någon på frukost och det är också den yngsta av våra mål-tider. Så sent som på medeltiden ansågs den i stora delar av Europa vara syndig och man åt därför inte frukost, säger han. 

I litteratur och film används frukosten ofta som markör eller för att effektivt beskriva karaktärerna. I exempelvis Pulp -Fiction både börjar och avslutas filmen med en frukostscen.

Konceptet för LU:s monter på Bokmässan är att forskare från hela LU får chansen att presentera sina nya böcker i ett 20 minuter långt samtal med en moderator. LU:s och de andra universitetens montrar ligger i närheten av Forskartorgets scen som Riksbankens Jubileumsfond och Kungliga Vitterhetsakademien ligger bakom. Deras utbud av föreläsningar från olika universitet, stiftelser och organisationer bildar tillsammans med universitetens montrars utbud en smältdegel av tankar, idéer och olika former av forskning.

– All typ av vetenskap är rolig! Det såg vi inte minst under LU:s jubileumskurs förra året. Men de olika disciplinerna, som till exempel naturvetenskap och humaniora, behöver närma sig varandra mer. Samarbeten över gränser föder kreativitet och nya sätt att angripa frågor, säger Ulf Ellervik. 

Med undantag för förra årets hotfulla stämning då mässhallen låstes i ett antal timmar på grund av högerextrema NMR:s demonstrationståg precis utanför mässan, tycker Ulf Ellervik att Bokmässan har en härlig stämning som skapar roliga möten mellan författare, utställare och besökare som samlats kring böckerna.

– Böcker är viktigt. I vårt hem är böcker jämställt med föda. Om mina döttrar vill ha böcker så får de det, säger Ulf Ellervik. 

Text & foto: Gisela Lindberg

Fotnot. Bok- och Biblioteksmässan hålls den 27–30 september i Göteborg. Bokmässan har i år valt att porta den högerextrema tidningen Nya tider.

 

Fem fakta om frukost

Frukostflingor hänger intimt samman med frireligiösa rörelser i USA. Kring 1850-talet under en första period av ”Clean living movement” förkastade Sjundedagsadventisterna den klassiska köttfrukosten och fokuserade på en strikt frukost baserad på fullkorn och gryn. Nästan allt med fullkorn och gryn härstammar från den här tiden. Havre, som ingår i de flesta former av müsli, har en massa spännande och nyttig kemi.

Korvens kemi. Den engelska frukostkorven ”banger” är en liten superfet fläskkorv kryddad med muskot, som exploderar när man steker den. I salta korvar som salciccian drar saltet ut myosin ur köttet. Myosinet klistrar ihop köttet till en sammanhållen köttklump. Våra köttbullar kan sägas vara korv utan skinn.

Fett genom att blanda fett på olika sätt med vetemjöl kan man få hela uppsättningen från ett välsmakande surdegsbröd till perfekta wienerbröd.

Ägg är svårast att fotografera på frukostbordet. Äggulan har en otrevlig vana att snabbt sjunka samman och bli skrynklig.

Långfil har en oerhört spännande kemi. Det är speciella bakterier som tillverkar långa kolhydratkedjor som ger den alldeles speciella segheten.