Teknik

Hallå Per Ödling… om den digitala revolutionen

Du är professor i telekommunikation vid LTH, och föreläste nyligen för nätverket Hjärntrusten i Lund på temat ”Det nya digitala samhället är redan här”.

Per OdlingDu räknar med att bli överflödig som lärare inom en överskådlig framtid.

– Ja det gör jag.

Och vems fel är det?

– Det är mitt och alla andras som varit med och bidragit till den tekniska och digitala utvecklingen.

Vad händer med resten av oss universitetsanställda?

– Jag tror att de flesta blir överflödiga. Av Europas 800 universitet tror jag inte att fler än 80 kommer att överleva.

Hur går det då med utbildnings-nivån i samhället?

– Alldeles utmärkt. Studenterna blir inte färre – via nätet får de istället de bästa kurserna med de bästa lärarna och det är väl tveksamt om just Lund kan konkurrera om dem.

Men forskningen kan vi väl ha kvar även om studenterna flyttar till nätet?

– Njae, även om forskningen redan är globaliserad så är frågan hur resten av samhället ser på vårt existensberättigande när vi inte längre utbildar som vi gjort hittills…

Hur blir det med skolan och utbildningsväsendet i övrigt då?

– Idag lär sig inte barnen att läsa och skriva i skolan som förr. Det gör man på nätet via spel och YouTube. Skolan kommer fortsatt att behövas, men inte i den form av stökiga stenkolosser som vi ser idag.

Men det sociala – gemenskapen – går inte den förlorad?

– Det finns ingen generation som är så social som den som är uppvuxen med nätet. De interagerar med fler än någonsin och med folk från hela världen. Det finns heller inte någon generationsklyfta som är så stor som den mellan oss och våra barn. De skiljer sig från oss rent neurobiologiskt – deras hjärnor formas från två års ålder i att använda och samverka över nätet.

Du visar bilder på din 12-årige sons rum och kallar den munkcell?

– Ja, det är ganska tomt. Den lille mannen har inga prylar. Den nya digitala konsumtionen sker på nätet och genererar varken saker eller jobb.

Så hur går det med den framtida arbetsmarknaden?

– De ungas konsumtionsmönster ger mig inget hopp om nya jobb. Redan idag har robotar tagit över mängder av arbetstillfällen. Ta gruvindustrin – där 3.000 man jobbade. Det finns knappt någon mänsklig arbetskraft vid löpande band längre och robotar och datorer kommer även att ersätta exempelvis kirurgerna vid operationer och de flesta typer av chaufförsjobb.

Framtidsutsikterna är alltså dystra?

– Det behöver de inte vara om vi klarar att ställa om oss efter det nya samhället. Mycket är bra med utvecklingen; vi behöver inte arbeta så mycket, stressen minskar, farliga jobb försvinner, transporter blir säkrare, det blir miljövänligare och på nätet är alla jämlika.

Hur ska vi bära oss åt för att ställa om oss?

– Jag vet tyvärr inte, och ingen annan verkar veta det heller.

Text & foto: Maria Lindh

FOTNOT. Enligt en rapport tidigare i år från Stiftelsen för strategisk forskning, SSF, kan 53 procent av jobben, dvs. omkring 2,5 miljoner arbetstillfällen i Sverige, komma att ersättas av digital teknik.