Administration, Alumn, Priser/utmärkelser

Listan om fem fördelar med att vara vaktmästare

De nyligen prisade vaktmästarna Lars-Göran Stjärnfeldt och Claes Lawett servar i Universitetshuset, Palaestra, Byrålogen, Biskops­huset, Gamla Arkeologen och Gamla Kirurgen. De stortrivs på jobbet och listar varför.

Lars-Goran Stjarnfeldt o Claes Lawett

Vaktmästarna Lars-Göran Stjärnfeldt (underst) och Claes Lawett. Foto: Gunnar Menander

Ingen dag är den andra lik. Det händer mycket i husen och vi förbereder för de olika evenemangen som ständigt skiftar.

Omväxlande arbetsuppgifter. Vi gör det mesta från att byta glödlampor, möblera om för olika sittningar, hjälpa enskilda medarbetare med praktiska saker i arbetsrummen, dra upp fem olika stora klockor, hissa flaggor (inte så kul när det är snö och kallt och halt på taket). Delta och vara behjälplig vid professorsinstallationer och doktorspromotionen (då åker tjänstekostymerna på), liksom att övervaka andra evenemang som sker i universitetsaulan och Pelarsalen.

Stimulerande miljö. Vi får vara med om fina konserter med kända och duktiga artister som exempelvis Helen Sjöholm och besök av spännande personer som Jesse Jackson och Kofi Annan.

Man får vara kreativ. Vi har skapat en ”postlåda” dit vi successivt styrt om all gemensam e-post, felanmälningar och annat som kan resultera dubbelarbete om man har dokumenten utspridda. Och vi har ordnat med ett självbetjäningssystem för lånecyklarna som fungerar bra.

Man får uppskattning (och pris!). Folk blir glada och tackar en för att man fixar saker, vi får mycket uppskattning. Extra kul nu med det administrativa priset som vi känner oss riktigt stolta över! Många har grattat och sagt att vi verkligen förtjänar det. Kul!

FOTNOT. Claes Lawett och Lars-Göran Stjärnfeldt fick Lunds universitets administrativa pris 2016 tillsammans med ekonomichef Sara Novakov på Ekonomihögskolans kansli. Priset överlämnades vid universitetets årshögtid den 29 januari.