Tvärvetenskap

Listan: Om insikter från världens största vetenskapskonferens

AAAS (Association of American Advancement of Science) anordnar världens största populärvetenskapliga event och står bakom utgivningen av tidningen Science. Kristina Lindgärde och Ulrika Oredsson, pressansvariga vid universitetet var på plats när årsmötet hölls i Chicago och listar här sina fem viktigaste insikter från eventet.

Ulrika Oredsson o Kristina Lindgarde

Ulrika Oredsson (till vänster) och Kristina Lindgärde har varit i Chicago och delar med sig av insikterna från vetenskapskonferensen där. Foto: Gunnar Menander

Ett ställe väl värt att synas på. Sammanlagt deltog 5500 personer på konferensen varav 800 var journalister eller forskningskommunikatörer. Närmare 80 pressmeddelanden skickades ut och ett 30-tal välbesökta presskonferenser anordnades. Dessutom hölls forskarsammankomster inom 24 olika ämnen. 60 procent av de konferensbidrag som skickas in antas.

Även svenska medier. På plats i Chicago fanns alla stora svenska medier. Lunds geografiska läge gör att universitetets forskare ibland har svårt att nå ut i riksmedier. Kanske är det lättare att nå dem om man tar omvägen över Atlanten?

Förändrad vetenskapsjournalistik. Programmet erbjöd föreläsningar och workshops om alternativa sätt att nå ut när tidningarna blir färre och redaktionerna skär ner kraftigt på vetenskapsjournalistiken. Nischade och privat sponsrade sajter med vetenskapsjournalistik verkar vara en trend. Ett problem som diskuterades var hur man når utanför skaran av redan intresserade läsare.

Improvisationsteater för att bli bättre -föreläsare. Förutom höga krav på själva forskningen så ställdes krav på retorisk skicklighet på de forskare som antogs till eventet. På plats fanns Alan Alda (känd från tv-serien Mash) som numer ägnar sig åt att träna forskare med hjälp av improvisationsteater. Han visade prov på hur bra en föreläsning kan bli med träning.

Politisering av vetenskap i USA. I USA finns en politisk klyfta när det gäller tilltron till viss forskning. Enligt en ny studie som presenterades på konferensen hyser många republikaner stort misstroende kring såväl forskning om klimatförändringar som om evolutionen. Och klyftan mellan republikaner och demokrater växer.