Samverkan

LU bryter ny alumnmark på ambassaden i Washington DC

– Jättekul att vara här, säger Alvina Erman, kvällens kanske färskaste alumn. Hon blev klar med sina studier i Lund förra året, och har med sin kanadensiske vän Jean-Francois Trinh Tan, också lundaalumn, kommit till Lunds universitets allra första alumn­event i Washington DC.

Francois Trinh Tau o Alvina Erman

Alumnerna Jean-Francois Trinh Tan och Alvina Erman.

Det är en ljum novemberkväll och när skymningen lägger sig över den amerikanska huvudstaden strömmar unga och gamla mot House of Sweden som ligger vackert nere vid Potomac River. Här finns både den svenska och isländska ambassaden och huset är känt för sina utställningar (just nu om Ingrid Bergman), konferenslokaler och evenemang av olika slag.

Alvina Erman blev glatt överraskad när hon fick inbjudan till eventet. Hon tycker att det ska bli spännande att höra andra lundaalumners historier om hur de hamnat i USA. Själv pluggade hon nationalekonomi och de studierna ledde henne först till Världsbanken och sedan till International Food Policy Research Institute, IFPRI, där även hennes vän Jean-Francois Trinh Tan arbetar.

– Det är alltid roligt att träffa nya människor och särskilt kul om man har något gemensamt att samlas kring som att man har pluggat i Lund.

House of Sweden fylls snabbt och arrangörerna – Donatorrelationers -Ulrika Nilsson och Michelle Ariga samt Anne -Messeter från Externa relationer, professor Katarina Olsson från Juridicum och LU:s styrelseordförande Jonas Hafström – har fullt upp med att prata och mingla med såväl ambassadspersonal som näringslivsfolk, donatorer och gamla och nya alumner.

Många kontakter knyts och återföreningar väcker glädje. I vimlet blir det, bland många andra, en stor ambassadörskram mellan Jonas Hafström (före detta svensk ambassadör i USA), Björn Lyrvall (nuvarande svensk ambassadör) och Mark Brzezinski (USA:s tidigare amerikanske ambassadör i Sverige). Den senare avslutar kvällen med ett engagerande tal om Raoul Wallenberg och vikten av att inte vara likgiltig.

Arrangörerna pustar ut och konstaterar att det kom fler än man vågat hoppats på. De kom med tåget från New York tidigare under dagen. Där ordnade de också ett alumn-event, liksom ett styrelsemöte för styrelsemedlemmarna i Lund University Foundation. I New York är man vid det här laget rätt hemtam när det gäller alumnträffar, medan spänningen inför kvällens debutevent i huvudstaden var högre.

Donatorrelationer vid LU började arbeta i USA för fem år sedan. Då fanns redan Karolinska Institutet, Chalmers och Uppsala universitet på plats. USA är filantropins land och fundraising ett naturligt fenomen.

Ulrika Nilsson

Ulrika Nilsson.

– Det är väldigt vanligt att man håller kontakt med sitt lärosäte och gärna ger tillbaka om man kan, säger Ulrika Nilsson

Och det är en anda som hon jobbar för ska spridas även till alumnerna från Lunds universitet. Helst hade hon sett att relationen mellan lärosätet och alumnen börjat byggas den dagen studierna börjar.

– Nu är det många som blir oerhört förvånade när vi kontaktar dem. Folk som inte hört något från universitetet på trettio år. Men samtidigt blir de glada. Det finns en vilja att engagera sig, säger Ulrika Nilsson.

Då, för fem år sedan, hade man 111 registrerade alumner i USA. Nu har man nästan 3.500. Det är ett resultat av ett gediget detektivarbete med hjälp av i första hand egna affärsnätverk och sociala medier som Linkedin och Facebook.

– Jag känner mig stolt och glad över det. Vi har tillsammans jobbat som goda entreprenörer, säger Ulrika Nilsson och uppskattar att man under årens lopp med stort och smått fått in 5.320.000 kronor från USA.

Maria Lindh

Läs även: