350-årsjubileum

LU firade med jättekalas!

Hög stämning, en strålande mång­sidig show och långa ölköer.
Studenter och medarbetare firade sin 350-åring rejält under den stora födelsedagsfesten. Men det var nära att festen inte kunde hållas på historisk mark.

Statens fastighetsverk, som förvaltar husen i Lundagård, var länge skeptiska till en jättefest på Universitetsplatsen, eftersom de menade att den inte höll för så många människor. I-stället planerades 350-årsfesten utomhus vid LTH, samtidigt som festkommittén inte gav med sig. Diskussionerna med fastighetsverket fortsatte.

– Det kändes så bra att vi till slut fick vara i hjärtat av universitetet, det hade inte blivit samma sak annars. Vi fick ändra i planeringen i ett ganska sent skede men det gjorde vi gärna, säger Charlotta Sokulski-Bateld från Akademiintendenturen, som höll i sin största fest någonsin.

Festen för studenter och medarbetare är det enda arrangemanget under 350-årsfirandet som var stängt för allmänheten. Sjutusen personer, ungefär hälften anställda och hälften studenter, fick komma in. Fler försökte anmäla sig i ett sent skede, men då var det fullt. Å andra sidan ordnades stora förfester på alla fakulteter, de flesta utomhus. På LTH bjöds över tvåtusen personer på picknick och efter en vecka där det hade regnat på alla möjliga sätt – ihållande ösregn, rejäla skurar, milt duggande – så oroade alla sig över att festen skulle regna bort. Men efter en skur på eftermiddagen så kom solen fram och universitetsfolk strömmade till Lundagård från olika håll, ibland ackompanjerade av studentorkestrar. Stämningen var hög med många glada gäng av kollegor och studenter. Ett irritationsmoment var dock köerna till mat- och ölförsäljningen som var långa.

På universitetstrappan satt två nyanlända masterstudenter och väntade på att scen-showen skulle köra igång.

– Det är upplyftande att vara här, se vilken mångfald av människor! Samtidigt är ju risken att vi inte förstår någonting ikväll eftersom allt är på svenska, sa Josephine Nakiyemba, som nyss kommit till Lund från Uganda (se vänstra bilden på mittenraden). Hon blev glad när hon förstod att många svenska artister faktiskt sjunger på engelska.

Rektor hälsade välkommen från scenen.

Rektor startade festen med att hälsa välkommen från scenen.

– Det här fantastiska 350-årsjubileet är en chans till mer gemenskap för alla oss på universitetet och en chans att ta bort stuprören – mellan fakulteter och discipliner, mellan lärare och studenter. Universitetet ska vara öppet – också mot omvärlden, kravallstaketen ikväll får vara ett undantag. Nu hoppas jag att ni får en historiskt rolig fest! sa Torbjörn von Schantz.

Att sätta ihop scenprogrammet var en utmaning, berättar Charlotta Sokulski-Bateld. Det gällde att hitta den rätta mixen, med något för alla åldrar och intressen. Att döma av publikens applåder, sjungande och dansande så funkade mixen utmärkt. På scenen uppträdde Christer Nerfont, Magnus Tingsek, Linnea Henriksson, Gunhild Carling och Ola Salo. Även utvalda forskare som representerade fakulteterna fick tre minuter på sig att fånga publiken med sin forskning, en svår uppgift mellan musikakterna. Efter det intog studentcoverbandet Discokollektivet scenen, i glitter och paljetter. Många dansade loss i septembernatten.

– Det roligaste var att folk var så glada, verkade trivas och ha kul. Hela samarbetet runt festen med studentarbetarna, Akademiintendenturen, Statens fastighetsverk, polisen, LU350-kansliet och scenproducent och teknisk producent har präglats av en så positiv stämning, säger Charlotta Sokulski-Bateld.

Text: Jenny Loftrup

Foto: Kennet Ruona