Humaniora

LU har återlämnat delar av tyskt bibliotek

Hamburgs första kvinnliga professor Agathe Lasch, judinna från Berlin som mördades av Gestapo 1942, hade ett drygt tiotal böcker från sitt bibliotek på UB och SOL. Härom veckan skickade bibliotekarie Per Stobaeus dem till en germanist i Tyskland som i sin tur ska återbörda dem till Agathe Laschs syster­ättlingar i Frankrike.

Agathe Lasch. © Satu Helomaa, Kauniainen

Vad hade Agathe Lasch för koppling till Lund?

– Hon hade kontakt med Erik Rooth som var professor här och dog 1986. De forskade inom samma område. Efter andra världskrigets slut beslöt organisationen Jewish Cultural Reconstruction Inc. att de böcker man hittat som var hennes skulle skickas hit till Tyska seminariet.

Och varför skickade du iväg dem nu?

– Det finns ett intresse för henne i Tyskland och jag har genom åren haft kontakt med germanisten Christine M. -Kaiser i Königslutter am Elm som har spårat hennes ättlingar.

Är det en förlust för er att inte ha böckerna längre?

– Två av dem har vi i andra volymer. Och allmänt tycker vi att de kommer till bättre nytta om de hamnar hos hennes släktingar och kan studeras av dem som forskar om henne i Tyskland. Vi har dessutom ärvt Erik Rooths personarkiv med brev också från Agathe Lasch.

Maria Lindh