Okategoriserade

LU-profil med många järn i elden

Tvära kast och drastiska förändringar är inget för Fredrik Tersmeden, arkivarie på Universitetsarkivet, expert på universitetshistoria, karnevalsaktiv och profil i det studentikosa Lund.
– Man skruvar lite i sitt liv, filar och putsar och förhoppningsvis förädlar man det med åren, säger Fredrik Tersmeden som nyligen passerade 50-årskrönet utan åldersnoja men med stor fest.

Fredrik Tersmeden guidar i kanevalsnöjet Konstifiket. Foto: Petra Francke

Fredrik Tersmeden ser på livet som ett fint vin som mognar med tiden. Här görs inga lappkast, utan han har funnit sina vanor sedan länge. Han har arbetat med kulturarv och historia och roat sig med karnevaler och andra kreativa sammanhang och sällskap i Lund sedan 1988. Stilen med den karakteristiska flugan kom på plats sedan i sena tonåren, mustaschen under studenttiden. Mysbyxor och träningstajts är bannlysta i garderoben.

– Jag skulle aldrig plötsligt byta klädstil, då skulle jag inte vara jag längre. Jag hittade nog mig själv tidigt, redan på gymnasiet.

Under studietiden öppnades många kreativa fönster – film, radio, spex, tidningsmakande och skrivande. Arkiverandet började ideellt på Helsingkrona Nation och AF:s arkiv. Sitt eget liv har han ”arkiverat” genom idogt fotograferande och dagboksskrivande, som han dock inte hinner med längre. Kassabok har han fört sedan sju års ålder.

– Universitetsarkivarie är det perfekta jobbet för mig. Att få dyka in i arkivet är en ständig källa till upptäckarglädje. Ibland tycker jag mig lära känna personer ur det förgångna, ofta halvt bortglömda akademiker, lika väl som jag känner levande personer.

Som universitetsarkivarie får han bland annat leta upp material på uppdrag av exempelvis universitetet eller personer som släktforskar. På Arkivcentrum Syd på Gastelyckan sträcker sig arkivet från golv till tak. Här finns allt från 350 år gamla läderinbundna protokoll till enskilda studenters uppsatser.

Fredrik Tersmeden har en förkärlek för traditioner och är rojalist och romantiker.

– Efter 70-talet skulle allt vara så grått och trist. Jag älskar irrationella, magiska ritualer och märkliga traditioner. Traditioner får oss att känna oss som en del av ett sammanhang, inte bara som enstaka människor som råkar vara här just nu.

Karnevalen och doktorspromotionen – som i år var en jubelpromotion – har just passerat och Fredrik Tersmeden har varit engagerad i båda. Till promotionens program hade han bidragit med universitetshistoria – i år handlade det om kransflickorna.

– Det kommer att höja kvinnokvoten i det jag skriver. Universitetshistorien kryllar av gamla gubbar.

Jenny Loftrup

MER OM Fredrik Tersmeden

Jobbar som: Arkivarie vid Universitetsarkivet

Aktuell: Engagerad i Imaginal-karnevalen bl.a. som konstguide. Universitetshistorisk författare i jubelpromotionens program.

Skriver: Mycket. Universitetshistoriska artiklar, dikter, sångtexter, stand-up comedy, böcker. Har bl.a. bidragit till ”Lunds universitet -under 350 år – Historia och historier” och ”En lundensisk litteraturhistoria”.

Kan inte motstå: Loppisfynd, det har blivit trångt i lägenheten vid Södra Esplanaden.

Aktiv i: Ordförande i Fakirensällskapet, medlem i Nasala utskottet, Universitetshistoriska sällskapet samt flera ordnar. Engagerad i alla karnevaler sedan 90-talet.

Spisar: Jazz och schlager från 20- och 30-talet

Gillar med Lund: Lundahumor! Småskaligheten kombinerad med bildning.