Forskning, Teknik

Miljardsatsning på den fjärde industriella revolutionen

Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse storsatsar på grundforskning för att främja ett teknikskifte som av många beskrivs som den fjärde industriella revolutionen.

Det handlar om autonoma system som kan skapa alltifrån smarta energisystem och resurseffektiva transportsystem till kvalificerat beslutsstöd som möjliggör räddningsinsatser i katastrofområden.

Lunds universitet, KTH, Chalmers och Linköpings universitet deltar lika mycket i den tioåriga satsningen på totalt 1,8 miljarder kronor som fått namnet Wallenberg Autonomous Systems Program, WASP.

– Tanken är att kombinera befintliga framstående kompetenser inom elektroteknik, datorteknik och datavetenskap som framförallt finns vid Sveriges fyra stora IKT-universitet, men det kommer också att finnas resurser för att ansluta forskare vid andra universitet, berättar Peter Wallenberg Jr.

Karl-Erik Årzén är professor i reglerteknik vid LTH och är Lunds universitets huvud-sökande. Utöver hans egen institution kommer lundaforskare från institutionerna från datavetenskap, elektro- och informationsteknik samt matematik på LTH att involveras i det nationella projektet.

– Det handlar bl.a. om forskning inom robotik, distribuerad optimering och reglering, nätverksdynamik, lokalisering och navigering, datorseende, maskininlärning, Internet of Things, cloudteknik, programvaruutveckling och programvaruteknik, säger Karl-Erik Årzén.

Exakt hur mycket pengar som hamnar i Lund är inte riktigt klart eftersom projektet utvärderas kontinuerligt.

– Jag skulle tro att vi i snitt hamnar någonstans runt 20–25 miljoner per år till LU.

Kristina Lindgärde