Att Bibeln spelar roll även idag inom politik och kultur är känt. Men når forskningsresultaten om bibeltexterna ut i samhället och påverkar de i så fall religionsutövande grupper?
Det undrar Jennifer Nyström, doktorand i bibelvetenskap, som specialiserat sig på aposteln Paulus.
Synen på honom har svängt inom forskarvärlden och Jennifer Nyström arbetar med att ta reda på hur och om det påverkar det judiska samhället i Jerusalem.
Hon har gjort ett 50-tal intervjuer i Israel och på Västbanken – och närmar sig slutet av fältarbetet. Hon har mött religiösa ledare för fyra grupper; palestinska kristna, katolska präster, rabbiner och messianska pastorer (Jesustroende judar), involverade i dialog- och försoningsfrågor – om än sådana med olika syften. Läsning och tolkning, liksom applicering av texten in i läsarnas specifika situation har stått i centrum i samtalen.
Texten Jennifer Nyström arbetar med är Romarbrevet i Nya testamentet, specifikt dess elfte kapitel.
– Det är ett sprängstoffkapitel både inom Paulusforskningen och för judisk-kristen dialog då det hanterar frågor om identitet, relationen mellan judar och hedningar och om Israels plats i Guds plan, säger hon.
Den vetenskapliga Paulusforskningen har från att under lång tid haft en lutherskt präglad Paulusbild förändrats på ett sätt som Jennifer Nyström tror kan få positiva konsekvenser i dagens samhälle. Till exempel kom hennes kollega Magnus Zetterholm ut med en bok förra året ”Paul within Judaism” som representerar den mest radikala Paulus-skolan, vilken menar att Paulus förblev en laglydig jude i kontrast till den traditionella uppfattningen att Paulus blev kristen.
– Kristendomen i sig och än mer idén som avskilde judendomen existerade inte vid den här tiden, så hela resonemanget är otidsenligt!
Svaren i Jennifer Nyströms intervjuer skiljer sig åt. Men på huvudfrågan om forskningsrönen når ut – tycker hon sig på en övergripande nivå ha fått ett ja.
– Det ska bli spännande att börja djupanalysera mitt empiriska material för att verkligen se om mina preliminära hypoteser stämmer. Svaret på det kommer att finnas i min avhandling, ler hon.
Text: Maria Lindh
Foto: Gunnar Menander