Forskning, Medicin, Samverkan

National Cancer Institute inleder samarbete med cancerforskare i Lund

Cancer i bukspottkörteln hör till de mer svårbotliga cancerformerna. Oftast upptäcks sjukdomen för sent för att kunna botas.
På Avdelningen för immunteknologi vid LTH ligger man långt fram med att utveckla ett test som kan upptäcka sjukdomen på ett tidigt stadium, när sjukdomen fortfarande är behandlingsbar.

Carl Borrebaeck och hans grupp har fått ett stort erkännade för sitt cancertest.

I de kliniska tester som hittills genomförts ser resultaten mycket lovande ut. Nu väljer National Cancer Institute, NCI, som lyder under det amerikanska hälsodepartementet, att inleda samarbete med lundaforskarna och Immunovia AB som är spin out-bolaget som ska ta testet ut på marknaden.

– Detta innebär att vi får vara med i de stora kliniska studier som NCI ansvarar för. Det är också en kvalitetsstämpel för vår forskning, säger Carl Borrebaeck, professor i immunteknologi.

NCI har en budget för cancerforskning på inte mindre än en miljard dollar, vilket gör det till en av världens största cancersatsningar. Den förre presidenten Barack Obama höjde anslaget kraftigt i samband med hans så kallade ”Moonshot initiative” som hade visionen att eliminera förekomsten av cancer.

Kristina Lindgärde