Forskning, Naturvetenskap, Samverkan

Naturvetare tar till teater i kamp mot plast

Plast är ett giganriskt miljöproblem som innefattar allt från nanopartiklar som letar sig in i djur och människor till stora sopberg som flyter omkring i världshaven. För att nå ut med budskapet samarbetar skådespelare och naturvetare i projektet Sjätte kontinenten.

Plast i massor hänger från taket.

Ett hav av plast hänger från taket på utställningen. Foto: Inger Ekström

Vetenskap på teaterscenen. Så kan det beskrivas när Teater Sagohuset sätter upp pjäsen Sjätte kontinenten med premiär den 30 september i Folkets Park i Lund.

Men teaterföreställningen är bara en del i miljöprojektet, som också består av en tvärvetenskaplig utställning och en workshop. Alltsammans ingår även i universitetets 350-årsjubileum.

Kemisterna Tommy Cedervall och -Martin Lundqvist ansvarar tillsammans med biologen Mikael Ekvall för workshopen. De är också delaktiga i utställningen, där naturvetarna visar upp hela den akvatiska födokedjan i fyra akvarier: i det första alger, i det andra daphnia, sedan plaster och slutligen fiskar. Till det kommer en flera kvadratmeter stor förklarande poster. Målet är att presentera och förklara biokemisternas och de akvatiska ekologernas forskning om nanoplaster. Hur mycket osynlig plast som faktiskt finns i hav, sjöar, floder och små vattendrag är det ingen som vet.

– Men nanoplaster är nog en större miljö-fara än stora plastsopor, säger Tommy Ceder-vall.

Medan naturvetarnas bidrag till utställningen är en del i ett större sammanhang är workshopen helt deras ansvar och den hålls på Kemicentrum. Workshopen riktar sig till gymnasieelever och äger rum vid ett flertal tillfällen under oktober månad. Redan tidigt i somras hade 17 gymnasieklasser anmält sig.

Liksom utställningen fokuserar work-shopen på den plast som inte syns, nano-partiklarna. Att det som inte syns ändå finns och påverkar miljön åskådliggörs på olika sätt: Vid en av stationerna i workshopen körs frigolit och vatten i en matberedare, sedan plockas alla synliga bitar bort innan vattnet analyseras.

Tommy Cedervall, Mikael Ekvall och -Martin Lundqvist vill nå ut med sin forskning och tar gärna emot skolklasser. Engagemanget i miljöprojektet Sjätte kontinenten är emellertid första gången som det utåtriktade arbetet sker i samarbete med en teaterensemble och utställningsarkitekt – något de beskriver som en rolig utmaning.

– Vi vet att vår forskning är massmedial. Vi behöver inte förstärka något, våra resultat är otäcka nog ändå. Det är sådant vi tänker på när vi jobbar med barn och ungdomar också, vad man säger och hur man säger det, säger Tommy Cedervall och fortsätter:

– Själv försöker jag alltid vara tydlig med att jag har nått vissa resultat som vetenskapsman, sedan kan jag ha åsikter som privatperson. Bland annat tycker jag att vi använder för mycket plast.

Text: Jan Olsson

Foto Inger Ekström