Ekonomi, Samverkan, Utbildning

Överst på önskelistan – ett jobb i Sverige

Dagtid: plugga programmering, databaser och projektledning. Kvällstid: läsa svenska för invandrade akademiker. En liten klass med studenter, de flesta från Syrien, går en ny specialkomponerad webb- och systemutvecklarutbildning för nyanlända.
– De har en fantastisk vilja och tar utbildningen på fullaste allvar, säger Magnus Wärja, adjunkt på Ekonomihögskolan och en av lärarna på kursen.

Dagarna är långa och utbildningen intensiv för de utländska akademiker som går den nya specialanpassade webb- och systemutvecklarutbildningen. Sawsan Alhasan, IT-ingenjör från Syrien, siktar på en praktikplats som ska göra det möjligt för henne att jobba som Javaprogrammerare i Sverige.

Vad gör du om du kommer till ett nytt land och jobbsökandet inte funkar trots att du har en utbildning som är hett eftertraktad?

vid Lunds universitet lägger just nu ett antal webb- och systemutvecklare en intensiv termin på att anpassa sin utbildning till den nya arbetsmarknaden. Sedan februari går en klass nyanlända studenter en utbildning som är ett samarbete mellan Ekonomihögskolan, universitetets avdelning för uppdragsutbildning Lund University Commissioned Education (LUCE), Språk- och litteraturcentrum, Region Skåne och Arbetsförmedlingen. Över 80 sökte utbildningen. De kommer från bland annat Syrien, Jordanien, Gaza och Iran.

– Efterfrågan är väldigt stor och studenterna är otroligt väl motiverade och kompetenta. Många av dem har tekniska ingenjörsutbildningar med sig, en del inom informatik och data, berättar Magnus Wärja.

– Men programmering är färskvara och de här studenterna har inte jobbat in i det sista, utan kanske tappat ett par tre år i samband med att de flytt, säger Jennie Paldanius som är samordnande projektledare för Lunds universitets verksamheter för nyanlända akademiker.

– Det är väldigt skönt att få komma igång och fräscha upp mina kunskaper, ha någon att fråga om hjälp när jag kör fast, säger Hazem Farajallah som väntat i tre år på sitt uppehållstillstånd.

Han har en examen i datavetenskap från Amman i Jordanien och är glad att vara igång med utbildningen. Efter några års programmering vill han gärna chefa.

Varvat med ämnesstudierna och svenskkursen handlar det mycket om att få studenterna flygfärdiga för den svenska arbetsmarknaden. De får hjälp med sina cv:n av LUCE:s Anders Dackehed.

– Ibland kan det vara någonting så enkelt som att en förkortning, som garanterade dig jobb i landet du utbildades, behöver förklaras så att en svensk arbetsgivare förstår den, säger Jennie Paldanius.

– Det är inte samma sak att söka jobb och komma igång med sin verksamhet här. Arbetsmarknaden har en annan struktur, säger Hazem Farajallah.

Sawsan Alhasan, som läst till IT-ingenjör på universitetet i Aleppo och haft chefsjobb i Damaskus innan kriget gjorde det omöjligt att stanna kvar, kom till Sverige i juni förra året. Hon hoppas mycket på den sex veckor långa praktik som i maj kommer att avsluta utbildningen.

– Praktiken är jätteviktig. Det är en bra chans för oss att visa vad vi kan, och få inblick i hur arbetsgivaren tänker och vad det är de vill ha. Drömmen vore att få jobba som Javaprogrammerare på ett stort företag.

Shadi Abo Alnasser har en ekonomexamen från Damaskus och har jobbat med redovisning. Han är en av dem som kommit till Europa via båt över Medelhavet. Väl på plats här och med de nya bopålarna i Landskrona vill han gärna jobba med programmering – där han lärt sig mycket av sin fru.

– Programmering tilltalar mig mer. Varje dag lär du dig någonting nytt, säger han.

Han vill gärna jobba som front-end-utvecklare på ett stort företag.

Magnus Wärja, lärare i systemvetenskap, är imponerad av studenternas ambitioner. Under fem månader är det bara plugg som gäller – och sedan förhoppningsvis IT-jobb på en arbetsmarknad som skriker efter folk.

Magnus Wärja betonar att utbildningen mäter studenterna med exakt samma tumstock som de som går de vanliga systemvetenskapliga utbildningarna på Institutionen för informatik.

– De får en kvalitetsstämpel i och med att de klarar samma tentor som våra övriga studenter.

Men det är en tuff termin. Att efter åtta timmars IT-plugg uppe på Ekonomihögskolan kasta i sig lite mat och sedan ha ett par timmars svenskstudier nere på SOL-centrum är vardag.

– Och sedan plugga hemma också, säger Shadi Abo Alnasser.

– Men det är under en kort period. Fem månader klarar man av att pressa sig, säger Hazem Farajallah.

Han ser ljust på framtiden – inte bara för sig själv utan faktiskt för hela gruppen.

– Jag tror att vi kommer att få jobb, allihop. Det finns en stor marknad för oss.

Text: Evelina Lindén

Foto: Håkan Röjder

FAKTA OM webb- och system-utvecklarkursen för nyanlända

• Kursen ger 30 högskolepoäng.

• Den ska validera, komplettera och utveckla IT-kompetens efter svenska förhållanden.

• Deltagarna är utländska akademiker med goda kunskaper i engelska och bakgrund inom IT.

• Kursen är ett samarbete mellan Ekonomihögskolan, LUCE, Språk- och litteraturcentrum, Region Skåne och Arbetsförmedlingen.