Samverkan

På kontaktjakt i USA

Eftersom Sverige är ett av världens ledande forsknings- och innovationsländer är det helt naturligt att vi ska föra en dialog med USA. Det menar Jonas Hafström, Lunds universitets styrelseordförande och Sveriges ambassadör i Washington DC fram till i våras.
LUM hängde på när han tillsammans med universitetets avdelning för donatorrelationer nyligen besökte sin gamla hemstad för att träffa alumner på Lunds universitets första event där. Han var också med i New York och fick en inblick i hur stiftelsen Lund University Foundation arbetar. Där öppnade också FN-ambassadören Olof Skoog sitt residens för en alumnkväll.

Jonas Hafstrom

Lunds universitets styrelseord­förande Jonas ­Hafström vid Vita husets grindar. Här i Washington DC arbetade han som Sveriges ambassadör i många år.

– Vi kommer inte hit med mössan i hand och skrapar med foten. Tvärtom är Sverige en av världens ledande forsknings- och innovationsnationer och det är helt naturligt att vi ska ha en dialog med USA. 

Orden och självförtroendet är Jonas Hafströms – vid detta tillfälle tillbaka i Washington DC där han jobbade som Sveriges ambassadör fram till i våras. Nu är det Lunds universitet han marknadsför. 

Jonas Hafström rör sig som fisken i vattnet. Från ambassadkvarteren där han just avslutat ett frukostmöte med professor Anders Åslund på tankesmedjan Atlantic Council tar han sig ner till förvaltningsområdet kring Vita huset. Han stannar till när en buss på väg till Maryland passerar. Med University of Maryland har Lund ett s.k strategiavtal.

– Det är också viktigt att sätta Lund på kartan hos centrala beslutsfattare i USA, såsom den amerikanska kongressen.

Och till kongressen kom Lunds universitet faktiskt med Ravensbrück-arkivet som dokumenterat f.d. lägerfångars upplevelser under andra världskriget. Donationssatsningarna för att rädda detta unika arkiv erkändes officiellt av den amerikanska kongressen efter att det presenterats vid ett event förra året.

– Ravensbrück var Himmlers koncentrationsläger för kvinnor, upplyser Jonas Hafström.

Han har inga problem med att prata samtidigt som han i ett imponerande tempo avverkar större delen av centrala stan. Han pekar i riktning mot Georgetown där han bodde första omgången då han var här på 80-talet som ambassadsekreterare. Han är väl påläst såväl om europeiska krigsarkiv som USA:s historia och inte minst nutid. Han ägnar en stor del av sin tid åt omvärldsbevakning, och ser riskanalyser som en av universitetsstyrelsens viktigaste uppgifter.

– Att inte ha koll på omvärlden och hur den påverkar oss innebär en stor risk, menar han.

Därav det tidigare besöket på tanke-smedjan där han uppdaterats om hur den amerikanska ekonomin fortsätter att skapa jobb och ekonomisk tillväxt. Washington DC är för övrigt tankesmedjornas centrum, här finns 400 stycken eftersom USA:s viktigaste institutioner är här – Vita huset, Högsta domstolen och Kongressen

– Ja, vilken resa han gjort, Barack Obama, som lyckats pressa ner arbetslösheten från cirka elva till fem procent, kommenterar Jonas Hafström precis vid den enorma byggnad som rymmer Världsbanken.

Då har vi gått förbi en av University of Washingtons byggnader. Universitetet breder ut sig lite varstans i stan, och det är inte topprankat men har en god 40:e plats på de listor där Lund ligger på ungefär 70. Lunds placering är absolut inget att skämmas för. Tvärtom, tycker Jonas Hafström som anser att vi är alldeles för blygsamma och hade önskat en lite mer offensiv framtoning kring marknadsföringen av Lunds universitet.

– När det gäller anläggningar som MAX IV och ESS så ligger vi ungefär fem, sex år före USA. Det är viktigt att vi med högt huvud berättar om universitetets framgångshistoria.

Det nya nu, enligt Jonas Hafström, är globaliseringen kopplad till den digitala utvecklingen – och den är här för att stanna. Han menar att vi ska koppla ihop människor med olika idéer och erfarenheter som sen delas med varandra.

– Vi är i USA för att visa att vi, Lunds universitet, har mycket att erbjuda denna del av världen. Att vi vill dela med oss av vårt och få tillbaka av deras.

Med sin erfarenhet som ambassadör fungerar han själv till del som dörröppnare för den lundadelegation som är i New York och Washington DC för att jobba med alumner (se separat artikel). Jonas Hafström är inbjuden som särskild gäst till stiftelsen Lund University Foundations årsmöte för att lära sig hur den jobbar. Och vid ett kort tal tar han upp USA:s intresse för Sverige som också blev tydligt häromåret då Barack Obama besökte Stockholm – för övrigt det första officiella amerikanska presidentbesöket i Sverige, påpekar han.

Jonas Hafström uppskattar också alla möten på själva alumneventen såväl i New York som i Washington DC.

– Varje samtal kan lära mig något nytt, säger han. Och att jobba med alumner är viktigt. Vi har en stor fördel genom att vår utbildning är gratis och det finns en vilja att ge tillbaka. Det behöver inte alltid handla om att ge pengar utan kan även vara att dela med sig av sina erfarenheter, sitt engagemang och att ta sig tid för att berätta om Lunds universitets framgångar.

Text och foto: Maria Lindh

Lund University Foundation

Stiftelsen Lund University Foundation är viktig när det gäller donationsarbetet i USA. Det är genom den som donationerna går och därmed skattebefriar donatorerna. Stiftelsen kontrolleras av den amerikanska staten som utfärdar en s.k. public statue (om man har ordning och reda på först sin ansökan och sen redovisning). För att behålla den krävs ett flöde av donationer, dvs. inte en dominerande givare, och än så länge har det gått bra för LU. Foto: Sven Strömqvist.

Se vem som ingår i styrelsen via hemsidan http://lunduniversityfoundation.org/about/

Läs även:

LU bryter ny alumnmark i Washington DC

Från Juridicum till FN i New York

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *