Allmänt, Naturvetenskap

Planetariet populär publikmagnet

. Det går ­stadigt uppåt för Planetariet. Antalet besökare ökar varje år. Under 2013 deltog nästan 9.000 personer vid visningarna av planeter och stjärnor under kupoltaket.

Planetariet

Planetariet fortsätter sin bana som publikmagnet.

Naturvetenskapliga fakultetens planetarium har de senaste fyra åren haft sin hemvist i Vattenhallen, LTH:s science center. Och för två år sedan investerade fakulteten i en ny digital projektor till planetariet. Föreståndaren Anna Arnadottir är mycket nöjd med besöksstatistiken.

– Den nya digitala utrustningen är fantastisk och gör att vi nu är ännu mer populära och kan ta emot ännu fler besökare än vad vi kunde förr. Dessutom gör vi alltid vårt bästa med att bjuda på extravisningar om det blir slutsålt, säger hon.

Totalt sett har Planetariet sedan flytten till Vattenhallen haft drygt 24.200 besökare, fördelat på 1.350 visningar. Ungefär 44 procent av besökarna består av allmänheten, medan grundskoleelever och gymnasieelever står för cirka 33 respektive 5 procent. Övriga besöksgrupper utgörs av allt från företag och klubbar till fakultetens egna astronomistudenter.

Planetariets visningar hålls av astronomer från Institutionen för astronomi och teoretisk fysik, antingen Anna Arnadottir själv eller en av flera doktorander. Varje år skapas 2–3 nya föreställningar, som tas fram av institutionens astronomer.

– Genom att göra våra egna föreställningar kan vi diskutera de saker och förklara de begrepp som är aktuella och intresserar våra besökare. Vi kan dessutom alltid visa natthimlen precis som den kommer att se ut här i Skåne den kommande kvällen, säger Anna Arnadottir.

Planetariet tar emot bokade besök tisdagar–fredagar och har öppet för allmänheten på helger och skollov.

Lena Björk Blixt

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *