Forskning, Okategoriserade, Teknik

Sämre balans med kalla fötter

När den tunga dörren slår igen känns det som att stängas in i ett stort kylskåp. Metallväggarna i det sex kvadratmeter stora utrymmet förstärker känslan av kyla. Inne i kylkammaren sitter försökspersonen Cilla Perlhagen i en stor vinterjacka med sina bara fötter i en hög spann med kallt vatten. Det är tio grader i rummet och i vattnet, men det känns kallare än så.

− Rör fötterna och försök tänka på något annat, uppmanar Amitava Halder försökspersonen Cilla Perlhagen.

I klimatlaboratoriet vid Designvetenskaper, LTH, pågår en forskningsstudie om hur människans muskelstyrka och balans påverkas när fötterna blir nedkylda.

− För att kunna minska risksituationerna för människor som arbetar i kyla eller vistas i kalla miljöer måste vi ha mer kunskap om hur fötterna fysiologiskt påverkas när de blir kalla, säger Amitava Halder. Han är sjukgymnast och doktorand i arbetsmiljöteknik vid Designvetenskaper och arbetar med forskningsstudien som finansieras av AFA Försäkring.

Ett tjugotal försökspersoner deltar i studien och Cilla Perlhagen är en av dem. Elektroder fästs på hennes muskler i nedre delen av benet så att muskelaktiviteten kan registreras före och efter kylningen. Hudtemperaturen kontrolleras och visar sig vara 31 grader. Cilla Perlhagen tar på sig en maffig vinterjacka och kliver in i kylkammaren. Efter ett par minuter domnar fötterna.

− Fy vad det gör ont i fötterna, säger hon när benen är nere i spannens kalla vatten.

Smärtan minskar efter ett par minuter. När testets tjugo minuter har passerat är fötterna vita och hudtemperaturen 14 grader. Muskelkraften kontrolleras och Cilla Perlhagen börjar promenera på gångbanan som registrerar kroppens rörelsemönster och balansförmåga.

− Det är inte så lätt att gå när fötterna är domnade av kyla, konstaterar hon.

Som en följd av nedkylningen försämras balansförmågan.

– Greppet mot underlaget minskar och muskelkraften sjunker runt sextio procent. Det kan leda till att man missbedömer sin förmåga och lättare råkar ut för fallolyckor, säger Amitava Halder.

Personer som jobbar i kyla, som exempelvis inom byggindustri, skogsbruk och livsmedelshantering, bör planera sitt arbete med effekterna från den kalla miljön i åtanke. Arbetspassen ska vara korta med vilopauser emellan där möjlighet till uppvärmning finns. Skor, kläder och annan utrustning behöver vara utformad så att nedkylningens risker minskar. Men kunskapen om hur fötter fysiologiskt påverkas vid kyla är användbar även för fler.

− Nu när det börjar bli vinter med minusgrader ute är det viktigt att känna till vilka anpassningar vi kan göra för att undvika olyckor, säger Amitava Halder. Hans råd är att använda bra skor, undvika hala ytor, anpassa prestationen till hur nedkyld kroppen är och att inte överskatta sin förmåga.

Med yllestrumpor och en tjock filt försöker Cilla Perlhagen värma upp fötterna.

− Jag som tänkte att tiogradigt vatten inte är så kallt. Jag är förvånad över hur nedkyld jag faktiskt känner mig nu.

Text: Jessika Sellergren

Foto: Kennet Ruona

Klimatlaboratoriet

I klimatlaboratoriet finns två kammare som kan simulera temperaturer från 50 minusgrader till 60 plusgrader. Labbet används för att studera hur kroppen reagerar vid arbete i olika typer av varma och kalla klimat samt hur material och produkter känns och fungerar i kyla och värme. Till klimatlabbet hör också en gång- och rörelsebana där muskelaktivitet och kroppsrörelser studeras. Se även www.design.lth.se/klimatlaboratoriet