Utbildning

Solig karneval slog publikrekord

Studentparty, humorkalas, musikfestival, alumnträff och – inte minst – folkfest. Lundakarnevalen kan kryssa i alla rutorna. Eller som rektor Thorbjörn von Schantz sa vid invigningen av årets Imaginalkarneval:
– I vissa kretsar har Lundakarnevalen ett starkare varumärke än Lunds universitet!

När studenterna vid Smålands nation 1849 parodiskt tågade genom Lund utklädda till ett bondbröllop från Värend – vilket räknas som den första Lundakarnevalen – kunde de väl aldrig föreställa sig att deras tilltag skulle utveckla sig till den jättelika tillställning som i år genomfördes den 18–20 maj av 5.700 studenter. Det är svårt att inte imponeras av den planering och det arbete – nästan uteslutande ideellt – som ligger bakom de späckade karnevalsdagarna. 

LundaKarnevalen 2018. Karnevalståget den 19 Maj ( Lördag )

I år lyste majsolen över karnevalen som lockade rekordmånga besökare: uppemot en halv miljon! Medaljens baksida blev dock att köerna stundtals blev långa till och på karnevalsområdet . Men stämningen var på det hela taget på topp och polisen hade inte mycket mer att göra än under en vanlig helg. 

Som vanligt satte tidsandan tydliga avtryck på karnevalen och det skojades om spårvägsbygge, PostNord, veganer, Trump, metoo, Macchiarini-affären, tarmflora och danskar (alltid tacksamt). Sveriges äldsta universitet – Uppsala – fick sig också en släng av sleven, något som nu även det yngsta – ”Malmö lekskola” – fick känna av. Karnevalens tema – Imaginal – inspirerade dessutom till diverse mer eller mindre begripliga fantasifunderingar.

Utan att göra anspråk på att ha sett mer än en bråkdel av karnevalen vill LUM:s utsända ändå lyfta några personliga favoriter:

• Nykomlingen karnevalsoperan – en stor succé! Jämfört med ”vanliga” operor hade den många fördelar: bara hitlåtar ur operarepertoaren, en helt begriplig och relevant handling (hur ska man fixa guacamole till fredagsmyset när budet har haft sönder ”Lindas matkasse”), överraskande och roligt libretto (till exempel när den skönsjungande mamman Lena luftade sin längtan efter att piska någon med spareribs). Publiken föll pladask och samtliga föreställningar belönades med stående ovationer.

• Revyn – humor med otroligt hög lägstanivå med flera riktiga toppnummer. Superproffsig!

• Den inte helt välstädade studentorkestern Bonnkapälle från Linköping – trots att de inte fått någon inbjudan från karnevalen i år dök de ändå upp och fungerade som spontana glädjespridare på stan och i tågets kölvatten. 

• Konstifiket – återkommande smånöje som genom sina konstverk – och inte minst namngivningen av dem – alltid bjuder på underfundiga tänkvärdheter och några välriktade sparkar uppåt.

• Filmen – snyggaste karnevalsfilmen -någonsin? 

Text & foto (nöjena): Petra Francke

Foto (tåget): Johan Bävman