Administration, Konstnärligt

Teaterhögskolans nya rektor tar turen över Sundet

När Ditte Maria Bjerg nu tar plats som rektor för Teaterhögskolan väljer hon samma stad som två andra danska kollegor redan har gjort – cheferna för Stads­teatern och Operan.
– Malmö har en generös, fri och ambitiös kulturpolitik, förklarar hon det danska intresset. Och Teaterhögskolan en fin tradition och tyngd med stor utvecklingspotential.

Danska Ditte ­Maria Bjerg är ny ­rektor för Teaterhög­skolan i Malmö.

I somras hyrde hon och hennes man elcyklar och bodde på hotell i Malmö i tre dagar för att lära känna stan.

– Vi cyklade överallt – från Rosengård till Ribersborg och vi slogs av alla grönområden, alla parker – det är så grönt. Och skolans läge just nu vid Möllevångstorget är perfekt. Jag upplever en stor dynamik i Malmö, säger hon.

För Ditte Maria Bjerg är det viktigt att vara en del av samhällsdebatten för att teatern ska behålla sin relevans. Hon har alltid intresserat sig för vad som händer i Sverige, tagit del av genus- och andra samhällsfrågor och har förståelse för svenskarna.

– Men i Danmark har vi andra perspektiv och jag kan komma med nya infallsvinklar, säger hon.

Hon tycker om att arbeta med samhällsfrågor och berättar om ett samarbetsprojekt om indiska surrogatmammor som hon gjorde med Riksteatern för några år sedan. Som en del av ett stort och brett universitet gläder hon sig åt framtida mångfald och många tvärvetenskapliga projekt.

Vad gäller Ditte Maria Bjergs bakgrund är det nästan lättare att räkna upp vad hon inte har gjort inom scenkonstvärlden. Hon har bland annat arbetat som skådespelare och regissör, lärare och handledare vid Danske Scenekunstskole och nu senast som ordförande för Statens Scenekunstudvalg, en stark position inom kulturlivet. Samtidigt har hon drivit sin egen fria teatergrupp som hon nu pausar.

– Att få samla alla mina kompetenser i ett uppdrag här i Malmö känns väldigt bra, tycker hon.

Teaterhögskolan är arbets- och studieplats för drygt 80 personer som Ditte Maria Bjerg nu blir ledare för. Som styrkor för det uppdraget nämner hon sitt intresse för människors beteende och hon beskriver sig som inkluderande.

– Jag är även van vid att arbeta med många olika yrkeskategorier samtidigt, allt från skådespelare till scenarbetare och tekniker.

Som viktiga fokuspunkter i sitt arbete nämner Ditte Maria Bjerg tre insatsområden:

– Att öppna Teaterhögskolan mot resten av Malmö, arbeta för breddad rekrytering både när det gäller studenter och personal, samt att stärka den konstnärliga forskningen och förmedlingen av den.

Någon flytt till Malmö blir det dock inte. Ditte Maria Bjerg bor med sin man (som är skådespelare) på Amager, och det tar inte mer än en timme för henne att komma till jobbet på Teaterhögskolan. Det enda hon oroar sig lite för är att hon är aningens otålig och har förstått att det tar en stund till beslut och handling på en arbetsplats som Lunds universitet.

– Och sen har vi ju detta med språket. Det är inte alla som förstår vad jag säger…

Text: Maria Lindh

Foto: Karin Rørbech

FOTNOT: Ditte Maria Bjerg efterträder Anna Lyrevik som valdes till dekan för Konstnärliga fakulteten i vintras.