Forskning, Samverkan

Tema: – Forskarna måste prata så att folk blir nyfikna

Aktivister och forskare som kämpar för att bilarna ska släppa ifrån sig yta till cyklar. Cyklar i stället för bilar för att skapa mänskligare städer.
Det är budskapet i Fredrik Gerttens senaste film ”Bikes vs Cars”, som har fått genomslag över hela världen.
Hur ser han som framgångsrik dokumentärfilmare på forskarens roll i arbetet med att skapa en hållbar utveckling?

Fredrik Gertten

Fredrik Gertten har gjort filmen ”Bikes vs Cars”.

– Om forskare vill ha genomslag måste de kommunicera så att människor blir nyfikna och vill veta mer. Det är få som lyckas med det. I min film lyfter jag bland annat fram en brasiliansk forskare, Raquel Rolnik, som till skillnad från många andra forskare är väldigt tydlig i sitt budskap.

Forskare behöver också titta ut i världen ibland och se vad som händer där, menar Fredrik Gertten.

– Det pågår till exempel extrema förändringar i världen just nu när det gäller transporter. Det är enorma krafter i rörelse, men ibland känns det som om många i Sverige inte är riktigt medvetna om det. Jag kan till exempel höra forskare säga att vi har nått ”peak car” – dvs. att bilåkandet nått sin kulmen – men tittar man ut i världen ser man att vi långt ifrån är där ännu.

Har du märkt att filmen har lett till någon förändring?

– Det är svårt för mig att säga, men jag vet att många städers stadsbyggnadskontor och liknande har sett filmen och har använt den i samtal. Jag tror att filmen kan stärka de röster som arbetar för en förändring.

– Det finns människor som vill förändra men det finns också ett enormt motstånd. Billösningarna blir alltid prioriterade av gammal vana, även om de kostar mycket mer.

Fredrik Gertten nämner lobbyisternas roll – ”maktens män” i stängda rum.

– Det är något som inte diskuteras så mycket och som det inte finns så mycket forskning om. Forskningen skulle kunna lyfta fram de faktorer som förändrar samhället mer.

Nina Nordh

Övriga artiklar i LUMs tema ”Hållbart” se Dags att handla – för vem?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *