Forskning, Naturvetenskap

Tema: – Hållbarhet får inte bli för jobbigt

Vi har en tendens att gynna oss själva och den egna gruppen. Dessutom undervärderar vi risker som ligger i framtiden.
LUM har pratat med evolutionsbiologen Jessica Abbott om människans förmåga – och oförmåga – att hantera globala utmaningar.

Jessica Abbot

Evolutionsbiologen Jessica Abbott.

– Jämför vi med de andra människoaporna, som schimpanser och gorillor, är vi skickliga på att lösa konflikter. Vi kan sätta våra egna privata intressen åt sidan för gruppens bästa, säger Jessica Abbott, evolutionsbiolog vid Lunds universitet.

Våra hjärnor är designade och supertrimmade för samarbete inom den egna gruppen, menar Jessica Abbott. Vi har en tendens att gynna familj och vänner. Automatiskt favoriserar vi de som står oss närmast.

– Det är ingen slump att det finns en massa lagar för att undvika nepotism, säger hon.

För att lyckas hantera våra globala utmaningar gäller det att samarbeta, inte bara inom den egna gruppen, utan också mellan grupper med olika intressen. Och det är här som en av de stora utmaningarna ligger, menar Jessica Abbott. Visst kan vi använda vårt rationella tänkande för att hitta kompromisser. Men om jag ska köpa ”dealen” får den aldrig bli för dålig för mig och den egna gruppen.

– Åtgärderna måste vara så smärtfria som möjligt. Det får inte bli för jobbigt för mig och den egna gruppen.

Idag kan vi som individer såklart ingå i flera grupper som vi känner mer eller mindre starkt för. Men hur skapar vi tillhörighet med människor som vi inte har träffat? Med kommande generationer som bara finns i teorin?

Just framtiden har vår hjärna överhuvudtaget svårt att hantera, säger Jessica Abbott. Hon pekar på ett fenomen som kallas för discounting the future. Ett exempel på detta fenomen är att en rökare värderar en cigarett som hon kan få om ett år mycket lägre jämfört med en cigarett som hon kan få om en timme.

– Detsamma gäller med risker. Vi värderar en risk mycket lägre bara för att den ligger i framtiden. Detta ställer såklart till problem när vi ska hantera globala utmaningar som kräver långsiktig planering.

Även om jessica Abbott pekar på våra brister och våra primitiva mekanismer menar hon samtidigt att vi har utrustats med en hjärna som är enormt plastisk och anpassningsbar. Vi kan lätt anpassa oss till nya förutsättningar.

– När det gäller många av de globala utmaningar vi ställs inför är vi helt enkelt otränade, säger hon.

Johan Nyman

Övriga artiklar i LUMs tema ”Hållbart” – se Dags att handla – för vem?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *