Samverkan, Teknik, Tvärvetenskap

Tema: Johan Ehrenberg startade eget elhandelsbolag

Johan Ehrenberg är journalist och solcells-förespråkare som inte bara opinionsbildar genom det skrivna ordet. För några år sedan startade han ett eget elhandelsbolag!

Johan Ehrenberg

Opinionsbildaren Johan Ehrenberg framför sitt solcellstäckta ”hobbithus”. Foto: Marie-Louise kristola, Sveriges Radio

– Jag påverkar mer nu, upplever jag. När de stora elbolagen hör att många tusen personer köper el från mitt bolag så lyssnar de, säger han. Enligt honom gillar de stora elbolagen inte solceller.

– För det rubbar deras affärsmodeller. När var och en producerar sin egen el – hur ska de då tjäna pengar? Just nu ser vi ser en folkrörelse växa fram och en maktförskjutning i elbranschen.

Det hela började med att han byggde en egen solcellspark hemma på gården utanför Katrineholm. Han ville testa solceller ”på riktigt”. Eftersom de snart överproducerade började han sälja till andra istället. Alla vinster går till att bygga nya solceller.

Enligt Ehrenberg borde forskare ”arbeta halvtid” med att förklara och inspirera människor som inte är forskare eller studenter.

– De forskare som är publika och transparenta är de som kommer påverka med all sin kunskap. Inte de som vänder sig inåt i den akademiska världen, säger han.

 Kristina Lindgärde

Övriga artiklar i LUMs tema ”Hållbart”: Dags att att handla – men för vem?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *