TEMA | Nya studenter: Utnyttja studenternas webbkunskaper

Elza Dunkels forskar om barn och ungas internetanvändande och nätkulturer. Hon upprörs över att det finns så mycket tyckande runt ungas internetvanor som inte alls bygger på forskning, och hon deltar mycket aktivt i samhällsdebatten via olika medier.

Elza Dunkels

Elza Dunkels är docent i pedagogiskt arbete vid Umeå universitet.

Vad kan en 19-åring som inte vi kan?

– Främst är de vana att navigera i komplexa och tvivelaktiga kunskapsmiljöer som t.ex. Wikipedia och Flashback. Unga studenter har också en vana vid att kollaborera, lägga ihop sin kunskap och få den att växa tillsammans.

Vad har de som är födda 1996 med sig?

– Enligt mig så är 80- och 90-talisterna den första riktigt fina generationen när det gäller att ha ett kritiskt förhållningssätt. De har uppfostrats till det både hemma och i skolan. De ifrågasätter i högre grad auktoriteter. Min generation trodde blint på vad professorn sa och vad som stod i kurslitteraturen, det gör inte unga studenter. ”Källa på det?” är en vanlig fråga både på och utanför nätet.

Som lärare – hur får jag studenterna motiverade och engagerade?

– Var lite nyfikna som lärare, spionera på nätet och tänk ”hur kan jag dra nytta av detta?”. Inventera förkunskaper bland studenterna och var öppen med att du ser varje student som bärare av kunskap. Jag tycker inte heller man ska vara så fixerad vid tjocka böcker när man gör sin litteraturlista, utan leta efter olika källor i olika medier.

Är dagens studenter mer hjälpsamma?

– På nätet finns en unik osjälvisk nätkultur där människor delar med sig av kunskap och material bara för att det är roligt att hjälpa. Kan man få in den osjälviskheten i deras studier så är mycket vunnit. De kan till exempel hjälpa varandra med feedback, något som de ofta tycker att de får för lite av.

Jenny Loftrup

Fotnot: Elza Dunkels forskningsblogg om unga, internet och lärande hittar du på www.kulturer/net

För resten av artiklarna i temat se ”Pedagogisk utveckling med förhinder”