Forskning, Samverkan

Tema: – Tyvärr finns det forskare med beröringsskräck

– Jag är stolt över den svenska forskarkåren som ofta möts av beundran internationellt, men det finns tyvärr forskare med en beröringsskräck. Tredje uppgiften är viktig och man måste kunna presentera sin forskning, föra en dialog och stå för det man gör. Den förmågan visar sig inte direkt i citerings­indextävlingar, säger centerpartisten Lena Ek.

Lena Ek

Ett sätt att närma forskare och politiker är att ta vägen via handläggarna, menar Lena Ek (nedan). På bilden till vänster är Riksdagens utredningstjänst, RUT, på besök i Lund 2011 för att lära mer om LU:s klimatforskning. Foto: Kennet Ruona

Lena Ek var miljöminister mellan 2011 och 2014. Hon har varit vice ordförande i riksdagens miljö- och jordbruksutskott, ordförande i en delegation inom KK-stiftelsen för kontakt näringsliv–forskning, och har precis blivit ordförande för skogsjätten Södra med 50.000 medlemmar och 3.000 anställda. Hon tog sin juristexamen i Lund och är också hedersdoktor vid LTH.

Lena Ek har själv kunnat överbrygga klyftan mellan politiken och akademin, men menar att många politiker tycker det är svårt att prata med forskare. Kontaktbehovet är stort, och det är en stor hjälp att veta vem man kan ringa och prata med.

– För dem som inte har egna kontakter, är det viktigt att forskningsresultaten finns väl sammanfattade och sökbara på nätet.

Handläggare på departement och myndigheter är en viktig men underskattad grupp för forskare att ha goda kontakter med, fortsätter hon.

– Politiker är ju magneter för all världens förslag och vi tar hjälp av dessa professionella och duktiga tjänstemän för att sortera bland propåer och förslag. Därför är det viktigt att forskarna själva har goda kontakter med rätt slags myndighet och de rätta handläggarna.

Riksdagens utredningstjänst, RUT, och Föreningen för riksdagsmän och forskare, RIFO, ger ofta underlag i olika frågor till riksdagsledamöterna.

– Det sparar tid att ha med dem att göra – vi kastar ofta in frågor där.

Ett annat bra exempel på hur kontakt kan skapas mellan forskare och politiker är den ”speed dating” som innovationschef Marianne Larsson och Jonas Klevhag på -Teknopol arrangerar, menar Lena Ek. Det kan handla om exempelvis alternativ energi, fiberteknik eller nano.

– Det är jättebra och jättekul. Både för oss och forskarna. På två timmar får vi reda på var forskningsfronten ligger.

Det finns många sätt att träffas på. I Stockholm är arbetsfrukostar med forskare och företag ett annat vanligt sätt för politiker att sätta sig in i olika områden.

– Nu senast handlade det om slam, avfall och vattenrening, berättar Lena Ek.

Maria Lindh

Övriga artiklar i LUMs tema ”Hållbart” – Dags att handla – för vem?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *