Forskning

Välciterad forskare med ny modell på hjärnan

Larry W Swanson var bland de 100 mest citerade forskarna i världen, alla kategorier, mellan 1980 och år 2000. I mitten av maj var han, i egenskap av årets Segerfalkföreläsare, inbjuden till Neuroscience Day som organiseras med hjälp av Segerfalkstiftelsen. Larry W Swanson har utvecklat den så kallade fyrkomponentsmodellen för hur hjärnan fungerar.

Segerfalk 2013

Larry W Swanson

— Människan har funderat på hur nervsystemet fungerar sedan de gamla grekerna. Ett par bra teorier har presenterats, men under de senaste hundra åren har det inte hänt så mycket. Idag har så många tekniker tillkommit att jag tycker tiden är mogen att ompröva gamla förklaringsmodeller och försöka hitta nya, säger han.

Hjärnan saknar en modell som motsvarighet till till exempel DNA-spiralen eller det periodiska systemet, menar Swanson.

— Neurovetenskapen har traditionellt haft föreställningen att nervsystemet är hierarkiskt, med hjärnbarken högst upp och ryggraden längst ner. Men under de senaste trettio åren har folk, mycket tack vare internet, börjat förstå att hjärnan istället kan fungera som ett nätverk.

Larry W Swanson är engagerad i hjärnans motsvarighet till genomprojektet HUGO, med syfte att kartlägga hjärnans ”connectome” det vill säga, fullständiga kopplingsschema.

— Den databas över hjärnan som vi håller på att bygga kan hjälpa oss lite på samma sätt som en gps; om vi talar om var i hjärnan vi befinner oss och vart vi vill ta oss, så kommer den att kunna föreslå en rutt.

Men är det inte individuella skillnader på hjärnan då? Du kan ju rita en karta over varje stad, men en karta av New York går ju inte att använda i Paris?

— Visst finns det individuella skillnader, men hjärnan är ändå organiserad så att man kan förvänta sig vissa regioner på vissa platser, säger Swanson.

Larry W Swansons egen fyrkomponentsmodell tar hänsyn till att sinnesintryck, tillstånd och tankar alla kan resultera i rörelse eller utgöra gensvar på rörelse. Du kan till exempel ta ett steg som reaktion på att du trampade på något vasst, eller som ett resultat av att du först tänkte tanken. Ditt tillstånd spelar också in; om du drömmer att du går, så blir det ändå inget av rörelsen eftersom kopplingen till musklerna är tillfälligt avstängd. Det fina med modellen är att den inte är hierarkisk; vare sig sinnesintryck, tillstånd eller tankar är herre på täppan, utan de hänger ihop mer som en cirkel eller ett dynamiskt kretslopp.

Larry W Swanson hoppas och tror att alla hjärnans 500 beståndsdelar kan inordnas i de olika delarna av denna modell.

Text: Anna Appelberg
Foto: Kennet Ruona

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *