Administration, Humaniora

Yoga blev hennes livsfilosofi

Om man glömmer att knacka på hennes dörr kan man hitta henne i en yogaposition. Maja Peterson är administratören som efter ett liv utan träning blev yogafrälst. Idag är yogan inte bara träning för kroppen utan en livsfilosofi som genomsyrar vardagen.

När Maja Peterson inte praktiserar yoga arbetar hon som administratör på Humanistlaboratoriet.

Trots att hon har startat yogaföretag med sin syster och både undervisar och ordnar resor, så har hon inga planer på att lämna jobbet som administrativ koordinator på Humanist-laboratoriet.

– Mitt jobb är oerhört varierande. Ena dagen får man slänga på sig kavajen och visa labbet för ambassadörer, andra dagen handlar det om att skriva policys eller lägga in i Lucat, säger hon och tillägger att kollegerna på humanistlaboratoriet är ett stort plus.

Att yogan skulle ha gjort henne bättre på jobbet vill hon inte säga. Men hon kan sträcka sig till att hon mår bättre på jobbet och har blivit bättre på att starta om, om koncentrationen brister.

– Jag har blivit medveten om min kropp och hjärna och känner vad som behövs – antingen det är tio djupa andetag, några armhävningar eller att sträcka ut rygg och axlar, säger Maja Peterson och nämner att ibland kör de rörlighetsövningar tillsammans på kontoret.

Maja Peterson var tjejen som helst stod över gympan och som vägrade att sporta på fritiden. Hon beskriver sig själv som en nörd, som var med i schackklubben som barn och läste massor, särskilt fantasy och serietidningar. Att träna var ointressant. 

Men efter trettio och två graviditeter så kände hon sig stel och svag. Det var slitsamt att bära på barn. Att de till att börja med få yogatimmarna skulle bli starten på en ny livsfilosofi hade hon ingen aning om. Men idag har svag och stel bytts mot stark och vig, även om en bruten fot förra sommaren med efterföljande snedbelastning och diskbråck fortfarande ger sig till känna. Och det man lär sig på yogamattan – att inte döma sig själv och bara acceptera nuet – är en inställning som även kan appliceras på diskbråck.

– Det går långsamt tillbaka, men jag försöker kämpa på och träna, säger Maja Peterson.

Idag får hon allt oftare tyst på gubben på axeln som säger att hon inte duger. Tiden får helt enkelt räcka till och när timmarna är slut så är det ”good enough”. Självklart är vissa perioder mer intensiva men hon ser till att de följs av lugnare arbetsperioder. 

– Det är lättare att inte fastna i hjulet när man har gjort sig av med onödiga förväntningar, antingen det handlar om att försöka vara en perfekt LU-administratör, mamma eller yogalärare, säger Maja Peterson.

Genom alla kurser och yogande har hon tränat på att öka sin acceptans för att alla människor är olika. Alla har något de bär på och sin egen väg att gå.

– Det är lättare att lägga saker där de hör hemma nu. Är någon otrevlig så är det deras problem, inte mitt. Det var länge sedan jag kände mig kränkt.

Text & foto: Jenny Loftrup

MER OM Maja Peterson

Aktuell: Laddar upp inför LU-arbete på Bokmässan 27–30 september. Går anatomikurs för att lära sig mer om hur kroppen påverkas och stärks av olika yogapositioner.

Gillar: Berättelser – folksagor, fantasy, serier, mytologi. 

Ogillar: Att spela roller, att försöka vara perfekt. ”Det går fint att vara yogalärare och äta hamburgare, dricka massor av kaffe och älska champagne”

Bor: Nyinflyttad i Sandby efter tjugo år i Lund. 

Familj: Mannen Stefan, Noel 11 och Alexander 15 år, valpen Indy