Samverkan, Teknik, Utbildning

Äntligen får Mohammad börja plugga på LTH

15 civilingenjörer från Syrien har blivit studenter på LTH. På ett år bygger de ut sin examen med svenska högskolepoäng och intensivlär sig svenska. Tanken är att skapa en genväg till jobb för relativt nyanlända.

Mohammed III_III

– Lund med sina gamla byggnader påminner mig om Damaskus innan kriget, säger Mohammad Sammak.

Den ettåriga uppdragsutbildningen är en del av de åtgärder som LU bestämt sig för att genomföra för att stötta nyanlända akademiker (se LUM 4, 2015).

–Det är ett utmärkt initiativ, det skulle bara ha kommit tidigare, säger Mohammad Sammak, som försökt validera sin utbildning från Syrien under två år.  Där läste han alla kurser som krävdes, men hann inte få ut sin examen innan kriget bröt ut.

För Mohammad Sammak har väntan varit lång och frustrationen stor. Sverige och högskolevärlden var inte redo för att ta emot ett så stort antal akademiker som kom som flyktingar under 2015.

– Allt tar så lång tid. Jag är 28 år och med syrianska mått så borde jag ha tagit min master och ha börjat jobba. Men här säger de till mig att jag är ung, många studenter är visst lika gamla som jag.

På LTH upplever man att det har varit ont om tid för att ta fram denna uppdragsutbildning i samarbete med Arbetsförmedlingen. Den har pressats fram genom hårt administrativt arbete.

– Men nu är vi igång, trots att det var tajt om tid. Vi har fångat upp det stora engagemang som finns bland våra medarbetare, man vill bidra till att hjälpa de akademiker som har flytt, säger Annika Mårtensson, prorektor på LTH.

Utbildningen finansieras av Region Skåne och Tillväxtverket. Arbetsförmedlingen har plockat fram personer och granskat deras meriter med hjälp av LTH. Varje student väljer själv vilka kurser de vill läsa. På Språk- och litteraturcentrum testas deras svenska och de får gå en anpassad kurs.

– Nu ska jag gå några riktigt avancerade kurser i maskinteknik. Jag hoppas det ska bevisa mina kunskaper för svenska arbetsgivare. I vår ska jag kombinera det med en svenskkurs på relativt hög nivå, säger Mohammad Sammak.

Kommer du att stanna i Sverige eller återvända?

– Jag älskar mitt land, så jag måste återvända för att hjälpa till och bygga upp Syrien igen.  Varje år tror vi att nu tar kriget slut och livet kan återgå till det normala. Jag hoppas det blir sant snart.

Text: Jenny Loftrup

Foto: Maria Lindh