Administration, Medicin

Biomedicinsk infrastruktur samlad på webben

Från MR-kameror som kan avbilda vad som händer i hjärnan, till utrustning för proteinproduktion, avancerade mikroskop och databaser med uppgifter om hundratusen­tals deltagare i olika hälso­studier…. Nu finns informationen om den mest avancerade biomedicinska forskningsinfrastrukturen samlad på en och samma webbsida.

Det som webbsidan kallar för ”Excellent Research Infrastructure at the Faculty of Medicine” är i regel baserat vid Medicinska fakulteten, men är tillgängligt även för forskare från andra fakulteter. Masspektrometri-utrustningen på CEBMMS till exempel (Center of Excellence in Biological and Medical Mass Spectrometry) är visserligen placerad på BMC, men själva centret är tvärvetenskapligt och finansieras av både medicinare, tekniker och biologer.

LP3, Lund Protein Production Platform, är en anläggning för proteintillverkning som startades med stöd av universitetet centralt, Lund University Diabetes Centre och Biologiska institutionen, och är placerad i Biologihuset. Och databasen The Scania Metadatabase for Epidemiology innehåller uppgifter från epidemiologiska studier som Malmö Kost Cancer, Lundbystudien och Diabetesregistret Skåne, men dessa uppgifter skulle kunna återanvändas av forskare även från andra områden.

Webbsidans adress är www.med.lu.se/infrastructure.

ingela Björck