Forskning, Naturvetenskap, Teknik

Dags för forskarna att installera sig på MAX IV

– Det känns fantastiskt. En milstolpe, sa professor Mikael Eriksson från åskådarplats, när MAX IV:s nya lokaler invigdes på Brunnshög i början av juni.
Den här dagen var byggherrarnas. Ulrika Hallengren, VD på det ansvariga fastighetsbolaget, lämnade först symboliskt över nyckeln till rektor Torbjörn von Schantz som sedan lämnade den vidare till Christoph Quitmann, direktör för Max IV-laboratoriet.

Mikael Eriksson

Mikael Eriksson, konstruktören bakom MAX IV, är glad över att själva lokalerna nu står färdiga.

Det var många som samlats till invigningsceremonin som även innehöll en rundvandring på anläggningen ner i den stora ringen som ligger nästan som ett rymdskepp alldeles vid motorvägen. Till ringen hör också ett vitt kontorshus med balkonger även mot innergården som i storlek är jämförbar med Mårtenstorget. Mitt på gården finns en ”lekplats” för forskarna – med gung-soffor, och en bana som löper som en labyrint mellan de än så länge unga och nyplanterade träden. Utsikten inifrån kontorshuset sträcker sig från Öresundsbron i söder och bort mot Eslöv i norr.

Hela anläggningen är på 50.000 kvadratmeter och består av linjäracceleratorer, lagringsringar, kontorsbyggnaden och utomhusmiljöerna. Bygget startade 2010 och har redan fått flera priser och utmärkelser för bland annat miljö och hållbarhet. Nu blir den en arbetsplats för MAX IV:s personal och tekniken. Runt 240 personer kommer att arbeta på anläggningen som kommer att kunna ta emot runt 2.000 forskare om året från hela världen. Den tekniska delen, dvs. själva synkrotronljuset släpps på om ett år, den 21 juni 2016 då alltså hela anläggningen invigs.

Det var en nöjd rektor som i sitt tacktal till alla  inblandade konstaterade att man blivit klar tre månader före utsatt tid till en kostnad på 15 procent under budgeten.

– Nu är det vårt ansvar att fylla anläggningen med spjutspetsforskning och se till att leverera världsledande forskning under många år framöver, sa han och lämnade över till MAX IV:s direktör Christoph Quitmann.

Han förklarade MAX IV:s framgångssaga med att man måste vara förberedd, våga vara innovativ, ha tur och arbeta hårt. När det gällde den innovativa delen så hänvisade Christoph Quitmann till Mikael Eriksson som med sina okonventionella lösningar och inno-vativa förmåga möjliggjort utvecklingen av tekniken runt synkrotronljuset i Lund.

Text: Maria Lindh

Foto:  Gunnar Menander