Event, Tvärvetenskap

Demokratin reddes ut på fullsatt Debatt i Lund

Är världens största demokrati USA korrupt? Ja, hävdar Harvardprofessorn Lawrence Lessig, ny hedersdoktor vid Samhällsvetenskapliga fakulteten. I veckan deltog han i vårens sista Debatt i Lund. Café Athen på Akademiska föreningen var fyllt till sista plats av inte minst internationella studenter. Debatten sändes också live via Sydsvenskan.

Lawrence Lessig och Andreas Ekström

Lawrence Lessig och Andreas Ekström vid ett fullsatt Debatt i Lund.

En springande fråga i debatten var vad man menar med korruption. Jan Teorell, professor i statsvetenskap vid Lunds universitet, påpekade att den typ av legal korruption som enligt Lessig finns inbakad i det amerikanska politiska systemet är något av ett i-landsproblem.

– I stora delar av världen hindras utvecklingen av demokrati av djupt rotad traditionell korruption, dvs bestickning av myndighetspersoner och politiker. I de här länderna kan man ännu bara drömma om sådana rättigheter och friheter som vi tar för givna i väst, menade Teorell.

Carl Rudbeck, journalist, menade att det i Sverige inte handlar så mycket om gammaldags mut-korruption, men att det en trend bland politiker att bli lobbyister och PR-människor efter sin mandatperiod, och att deras ”karriärplanering” påverkar deras politiska gärning.

Lawrence Lessig gav Teorell rätt i att bestickning är ett stort problem i många länder, och betonade att han talar om USAs system, inga andra. Ändå menade han att den typ av ”legal korruption” som finns inbyggd i det amerikanska systemet är värre och gjort större skada, än den traditionella besticknings-korruptionen. Amerikanska politiker tvingas lägga en stor del av sin arbetstid på att dra in pengar för att kunna bli återvalda. De kan ha höga ideal och vilja göra gott – det är inga oetiska personer- men själva fundraising-systemet korrumperar. Politikerna binds upp och ”intecknas” av stora särintressen, t.ex. oljeindustrin eller vapenlobbyn. Detta hindrar dem från att göra sitt jobb och företräda det amerikanska folkets intressen, menar Lessig, dvs nå politiska samförståndslösningar som landet behöver, t.ex. hårdare vapen- och klimatlagar.

– Den ”legala korruptionen” i USA gav oss finanskrisen 2008. Den har tillfogat hela världen enorm skada på sätt som kommer att ge avtryck i världshistorien, sa Lessig.

Vad kan man göra? Är det revolution som behövs för att stoppa den ”legala korruptionen”, undrade moderatorn Andreas Ekström?

Här menade Lessig att medborgarna är de enda som kan göra skillnad, genom att sätta press på politikerna så de reformerar systemet.

Klimataktivisten Tanne Nyboe, som satt i fängelse två månader för aktiviteter under klimatmötet i Köpenhamn, menade att varje individ måste ta eget ansvar och göra vad han eller hon kan.

– Det går inte att förlita sig på att politikerna gör det som behöver göras, var hennes raka svar.

Se hela debatten på Sydsvenskan.se

Text: Britta Collberg