Naturvetenskap

Det kräver sin giraff
att välkomna arkivbesökare

I måndags den 20 maj var det officiell invigning av Arkivcentrum Syd på Gastelyckan. I entrén står en fyra meter nymonterad giraff som följde med Zoologiska museet från Helgonabacken.

Giraff

Giraffen är nu färdigmonterad lagom till invigningen. Foto: Maria Lindh

Allting på Zoologiska museet förblir alltså inte nerpackat. Maria Andrée från museet, har tillsammans med de från Köpenhamn inlånade experterna Jeppe och Inge Møhl monterat upp giraffskelettet i Arkivcentrum Syds entré.

Redan förra året, före flytten, fick museet en förfrågan om att ha giraffen innanför arkivdörren. Med det i åtanke packade museipersonalen ner skelettet i större, mer lättmonterade bitar. Det sparade mycket tid och kraft nu, vid själva hopsättningen.

giraffmontering-1

Foto: Inger Ekström

Att välkomna alla arkivbesökare kräver sin giraff. Efter cirka hundra år behövde giraffen både tvättas och dammsugas innan den var presentabel igen. Maria Andrée och paret Møhl har satt ihop skelettet på ett snyggare, mer ”osynligt” sätt. Inge Møhl gav även de ställen som lagats med gips en övermålning.

Zoologiska museet har hunnit med mer än bara flytten. Djuren har blivit återkommande filmstjärnor. Mysteriet på Greveholm, förra årets julkalender, smyckade slottsinteriörerna med uppstoppade djur. Även årets julkalender, som kommer att handla om ”Barna Hedenhös”, ville låna djur till inspelningen. I början på mars körde två lastbilar fulla med i princip alla museets stora uppstoppade djur upp till Stockholm. Och personalen följde med och byggde upp en temporär museimiljö.

giraffmontering-6

Jeppe  Møhl och Maria Andrée monterar giraffskelettet på fyra meters höjd. Foto: Inger Ekström

När giraffen nu är färdigmonterad är det dags att börja bygga upp Zoologiska salen på Historiska museet. Tanken är att där ska vara olika utställningar efter hand. Först ut är en utställning om Sven Nilsson och Skånes Postglaciala Fauna. Då sluts cirkeln och delar av samlingarna är åter tillbaka i det rum där Zoologiska museet började sin bana.

Inger Ekström

Läs i tidigare LUM om universitetets verksamheter på Arkivcentrum Syd