Ekonomi, Forskning, Priser/utmärkelser, Utbildning

Ekonomihögskolan siktar på åtråvärd krona

Konkurrensen bland världens bästa handelshögskolor är tuff. Ackrediteringar, som EQUIS, AACSB och AMBA, blir ett sätt att stå ut i mängden och är hårdvaluta i att skapa nya internationella samarbeten. Förra året återackrediterades Ekonomihögskolan vid Lunds universitet av EQUIS för ytterligare fem år.

Accreditation_logos– Ackrediteringar attraherar nya partners, vilket gör det möjligt för oss att erbjuda studenter utbytesterminer vid prestigefyllda universitet världen över. Samtidigt är de en piska och morot för att höja kvaliteten inom vår forskning, utbildning och samverkan med näringslivet, säger Kristina Eneroth, prorektor på Ekonomihögskolan.

EQUIS, AACSB och AMBA utgör en kunglig familj av ackrediteringar. Tillsammans bildar de en åtråvärd trippelackreditering, även kallad ”the triple crown”, som innehas av endast 0,4 procent av världens handelshögskolor. Ekonomihögskolan har nyligen klarat det första hindret mot den åtråvärda trippelackrediteringen: att överhuvudtaget bli valbar för AACSB.

– AACSB slussar nu in oss i en ackrediteringsprocess som kommer ta ett par år. Nästa steg är att vi i samarbete med en utsedd mentor, som har internationell erfarenhet av ackreditering som rektor, vicerektor etc. kommer att lotsa oss vidare i att författa en självutvärderingsrapport. I rapporten sätts skarpa utvecklings- och kvalitetsmål för verksamheten och sedan gäller det att leverera, säger Kristina Eneroth.

Ekonomihögskolan är också igång med förberedelser för att ackreditera sitt program i Managment (MiM) för AMBA-ackreditering. AMBA skiljer sig från de övriga ackrediteringarna, som granskar hela verksamheten, genom att enbart fokuserar på masterprogram i Management. Så om några år, om allt går vägen, kanske Lunds universitet har Sveriges första ”kungliga” Ekonomihögskola.

Henrik Killander

The triple crown

67 handelshögskolor i världen har fått den åtråvärda trippelackrediteringen kallad ”the triple crown”, något som Ekonomihögskolan också eftersträvar. De tre organisationer som delar ut ackrediteringarna är:

AACSB – The Association to Advance Collegiate Schools of Business (baserad i Tampa, Florida, med ett Asienwkontor i Singapore)

EQUIS – European Quality Improvement System (baserad i Bryssel)

AMBA – The Association of MBAs (baserad i London)