Ekonomi, Event

Fekis 2013: Industrin efterlyser hållbarhetstänk hos nya ekonomer

– Det är viktigt att studenterna har insikt i hållbarhetsfrågor för att kunna vårda ett företags varumärke och delta i utvecklingen av nya miljövänliga produkter.
Det menade Kerstin Lindell, VD för Bona AB – vid den årliga ämnes­konferensen i företagsekonomi, FEKIS 2013, som hölls i Lund härom veckan

Ekonomer

Paneldiskussion med (från vänster) Peter Norman, finansmarknadsminister, Kerstin Lindell, VD på Bona AB, Anders Dahlvig, f.d. koncernchef IKEA, och Anders Svensson, VD för ICA Sverige. Foto: Gunnar Menander

Signalen från industrin var tydlig – mer hållbarhet i ekonomiutbildningen.

Under konferensen efterfrågade flera namnkunniga företagsledare och politiker större kunskaper om hållbarhet och ansvarstagande hos morgondagens ekonomer.

Peter Norman, finansmarknadsminister och tidigare VD för Sjunde AP-fonden var en av dem.

– Vad gör ett företag lönsamt? Bättre pris och kvalitet än konkurrenterna. Jo, visst. Men det finns fler faktorer. Du kanske inte får ett framgångsrikt företag om du inte har koll på hållbarhetsfrågorna. Det är viktigt att få in dem i grundutbildningen, sa han.

Peter Norman påpekade också att hållbarhet inte bara handlar om möjligheter utan också om att hantera risker.

– Det finns skräckexempel på hur banker i USA blivit stämda på skyhöga belopp i hemlandet efter att ha lånat ut pengar till vägprojekt i u-länder där lokala entreprenörer sedan skövlar byar för att realisera projektet. När man ger en kredit har man ett ansvar för hur de pengarna används.

Anders Svensson, VD för ICA Sverige och själv civilekonom från Lund ville se fler goda exempel och mer hållbarhetscase i utbildningen.

– Ju närmare vi kommer kunden desto mer märker vi att vår förmåga att ta ansvar och tänka långsiktigt blir viktigare för att legitimera vår verksamhet och göra lönsamma affärer, sade han.

Anders Dahlvig, tidigare koncernchef för IKEA med styrelseuppdrag för bl.a. H&M, Oriflame och King Fisher, menade att grundutbildningen behöver synliggöra kopplingen mellan hållbarhet och ekonomiska resultat.

Allan Malm, professor i strategi, och tidigare rektor vid Ekonomihögskolan är ordförande i Föreningen Företagsekonomi i Sverige som arrangerar konferensen, FEKIS.  Han kände stort ansvar för konferensens tema  ”Företagsekonomi för en hållbar värld”,

– Det är i stor utsträckning våra studenter, i egenskap av framtida chefer på olika nivåer i företag och förvaltning, som kommer att få göra jobbet och ta ansvaret för en omställning. Då blir det angeläget för oss att få ett fokus på hållbarhet i våra utbildningar, sa han.

Henrik Killander