Samverkan, Tvärvetenskap

Fem företag flyttar in på Lunds universitet

Vattenrening med alger, LED-belysning och att få butiker på landsorten att blomstra är några områden som företagare ska få hjälp med. Nu står det klart vilka femton företag som i projektet Creating Competitive Jobs kan flytta in på Lunds universitet, Malmö högskola eller något av tre danska universitet, och utveckla sin företagsidé med hjälp av forskarna.

Det är första gången som konceptet inom Creating Creative Jobs testas i Sverige och Danmark. Enkelt går det ut på att forskare hjälper små- och medelstora företag i regionen med en idé som behöver utvecklas vidare och som i förlängningen ska kunna generera nya arbetstillfällen. I Sverige är det Lunds universitet och Malmö högskola som står för forskningskompetensen. Tre danska universitet är involverade i projektet på andra sidan sundet.

– Vi ser en blandning av företag från olika branscher och det är väldigt roligt att så många har sökt. Det visar att det finns ett stort intresse för samverkan mellan akademi och näringsliv. Företagen är kompetenta och ansökningarna har hållit hög klass, säger Caroline Hansson som är projektledare för Creating Competitive Jobs.

De företag som har valts ut och som flyttar in på Lunds universitet är Nära Mat, EkoBalans Fenix, Aaxsus, Bioprocess Control Sweden och Norups Gård Bioraff. Företagen har blivit utvalda för att de tros kunna skapa nya arbetstillfällen med universitetens hjälp.

CCJobs finansieras med 20 miljoner kronor varav EU (Interreg IV A) står för hälften och hälften finansieras av parterna Lunds universitet, Köpenhamns Universitet, Copenhagen Business School, Danmarks Tekniske Universitet, Malmö högskola, Företagarna, Sydsvenska Handelskammaren, Sustainable Business Hub, Inspire food, Connect Denmark och Connect Skåne.

Anna Johansson