Administration, Ekonomi

Folk: Full fart på LU-veteran!

Bollen far över golvet men Yvonne Kedström täcker snabbt upp mål­buren och skickar tillbaka bollen till motståndarsidan. Veckans innebandymatch med gamla och nya arbetskamrater från Ekonomihögskolan pågår för fullt. Det är en mix av gästforskare, administratörer, doktorander, lektorer och professorer i alla åldrar på plan. Men bara en kvinna: Yvonne Kedström.

Yvonne Kedstrom.

I mer än tio år har Yvonne Ked­ström ­spelat i Ekonomi­högskolans inne­bandy­lag, och är enda kvinnan i gänget.

Hon var arton år gammal när hon 1978 fick jobb som växeltelefonist vid Lunds universitet.

– Vi var sex telefonister som svarade för hela universitetet. Alla samtal utanför Lund måste kopplas genom oss! Det är svårt att fatta hur mycket universitetet vuxit och utvecklats sedan dess.

Det blev elva år i växeln innan Yvonne Kedström tog steget till Ekonomihögskolan och Institutionen för företagsekonomi. Här blev hon som utbildningsadministratör institutionens ansikte utåt.

– Datoriseringen hade inte slagit igenom. Jag fick sätta upp scheman på anslagstavlorna och tala in på automatisk telefonsvarare så studenterna kunde ringa för att se vilka datum det var tentamenstillfällen och när tentamensresultatet var anslaget.

I dag är hon en av två utbildningsadministratörer på Institutionen för handelsrätt. Den mesta kommunikationen med de femhundra helårsstudenterna sker via internet. Uppgifterna har också blivit fler: förutom scheman är det lokalbokningar, välkomstbrev, registreringar, rapporter till Ladok som ska göras och kursplaner och litteratur-listor som ska läggas ut på hemsidorna. Fortfarande är jobbet mycket socialt – vilket är lika med kul och stimulerande för Yvonne Kedström.

Hon gillar att ha folk omkring sig, serva och att ha fullt upp, säger hon. Och det har hon, för det är inte bara innebandy som står på schemat. Hon dansar bugg i Lunds Dansklubb Gåsasteget och tränar på Gerda-hallen. Och när det är kör- eller humorfestival i Lund passar hon på att jobba som volontär och delta i vimlet och glädjen runt arrange-mangen. Hon är dessutom både politiskt och fackligt engagerad i ST. Hon representerar folkpartiet i Barn- och skolnämnden för öster och på jobbet är hon skyddsombud.

– Jag hinner med eftersom det jag gör ger energi. Sedan händer allt inte samtidigt, tack och lov. Jag och min man passar också barnbarnen ibland, säger hon glatt.

Trettiosex år vid Lunds universitet – med enbart grundskola i bagaget, hur har det funkat?

Bra, blir svaret. Hon har kunnat utvecklas och växa med arbetsuppgifterna.

– Universitetet har erbjudit internutbildning i takt med att nya system tagits i bruk. Mycket handlar också om sunt förnuft. Man lär sig efterhand.

Akademin är en elitkultur – har hon känt sig sämre behandlad för att hon inte är akademiker?

– Nej, säger hon bestämt. Man kan inte älska alla, men vi är alla människor och alla går att prata med.

I bandymatchen är det dock inte så mycket snack utan mest glada tillrop.

– De här matcherna missar jag inte för allt i världen, säger Yvonne Kedström.

Text: Britta Collberg

Foto: Gunnar Menander

MER OM Yvonne Kedström

Ålder: 54 år