Administration

Folk: Gitarrhjälte fixar sökfunktionen

Han fick universitetet med modersmjölken men har inte många egna högskolepoäng. Däremot har universitetets centrala sökredaktör ett förflutet som rockstjärna. Idag har han tjugo gitarrer i sin studio och två band igång – men slipper numera pressen att skriva hits.

Festivalphoto.net

Michael Sellers är sökredaktör och gitarrist i bandet Torsson. Foto: Festivalphoto.net / Mikael Hedman

När man slutar på gymnasiet undrar de flesta vad de ska göra med sina liv. Michael Sellers hann inte undra, han gick från gymnasieelev till rockstjärna. Lundabandet The Sinners som han spelade i slog stort och snabbt.

– Det var jättehäftigt. Att plötsligt kunna leva på att spela, det var världens dröm. Samtidigt gick det för snabbt. Jag blev jätte-nervös bara jag såg en liten annons om att vi skulle spela någonstans.

Det blev också en press på gitarristen Michael Sellers och sångaren Sven Köhler som skrev låtarna. Plötsligt försörjde sig alla kompisarna i bandet på musiken. Det gällde att skriva låtar som slog.

– Det var tunga förväntningar. Vi ville så mycket och var överambitiösa. Vi kunde repa i det oändliga.

The Sinners började som förband till Wilmer X och är ett av de mest kända lundabanden. De har turnerat Europa runt, spelat på Roskilde och Hultsfred, och varit husband i Aschbergs tv-show Uppesittarkväll.

I Sju år var det bara musik som gällde och det sammanföll med den gyllene popstadstiden i Lund, där Mejeriet var nav. Michael jobbade, spelade och i princip levde på Mejeriet.Efter en tid då jätte-musikbolaget Warner tagit över som bestämde sig bandet för att ta en paus, som pågår fortfarande. Idag spelar Michael med kultbandet Torsson, där medicinprofessor Bo Åkerström sjunger. Han har också sitt eget band Langhorns som spelar instrumental surfmusik och bland annat haft musik med i tv-programmen Sex and the city och Svampbob.

– 350 avsnitt Sex and the city har jag plågat mig igenom i väntan på att låten skulle dyka upp där.

Parallellt med musiken intresserade sig Michael Sellers för programmering och lärde sig mer och mer, på egen hand och via kurser. När The Sinners tog paus så gick han från att vara rockstjärna till att göra utbildningsprogram på cd för ett litet IT-företag. 2003 började han på universitetet som webmaster.

– Jag saknar inte att vara rockstjärna, det har jag varit. Nu slipper jag den ekonomiska berg- och dalbanan och pressen. Idag känns det kul och avslappnat med musiken.

Som sökredaktör är det Michael Sellers jobb att göra universitetets hemsida lättare att hitta på. Sökmotorn för LU:s hemsida ska bytas ut till den mest kända open source-sökmotorn, Apache Solr.

– Men om det är ”skit in” så blir det också ”skit ut”, alltså de sidor som inte använder sig av populära sökord i texten och sällan uppdateras, de kommer aldrig bli lätta att hitta.

Universitetet har funnits med i Michael Sellers liv sen barnsben. Trots det, eller kanske på grund av det har han valt bort högskoleutbildning. Mamma Pia Sellers var chef inom förvaltningen och pappa Peter Sellers var docent i fysikalisk kemi.

– Jag har barndomsminnen från ”vita huset”, att sitta i mammas rum och vänta. När jag själv började jobba på LU var mamma kvar och vi hamnade på en del gemensamma möten. Det kändes sådär…

Snart är det dags att vårfixa med segelbåten i Lomma.

– Det känns stressigt på våren när den ska göras i ordning, men det går inte att vara utan. Jag kan inte tänka mig en sommar utan båten och havet.

Jenny Loftrup

MER OM Michael Sellers

GÖR: Sköter LU:s sökmotor, skriver låtar. Spelar i kultbandet Torsson och sitt eget band Langhorns. Seglar.

KÄND FÖR: Gitarrist i lundabandet The Sinners som hade sin storhetstid i slutet på 80-talet.

FAMILJ: Sambon Malin, barnen Malva och Melvin.

PÅ GÅNG MED: Ny skiva med både Torsson och Langhorns. Torsson spelar på Sweden Rock i sommar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *