Forskning, Teknik

Forskare vill att produktutvecklare ska tänka logistik från början

Produktutveckling, produktion och logistik blir en alltmer komplex historia. Jan Olhager, logistikprofessor vid Lunds Tekniska Högskola, får 4,2 miljoner från Vinnova för att ta reda på för- och nackdelar med olika sätt att utforma produkter, lokalisera fabriker och använda global logistik.

Jan Olhager

Jan Olhager är professor i logistik.

I och med globaliseringen blir det allt viktigare att tänka in logistik från början. Exempel som visar på detta är moduluppbyggda produkter, såsom datorer, bilar och lastbilar.

– Att bygga en produkt utifrån moduler har tidigare ansetts vara ett bra sätt att få god ekonomi, samtidigt som det gett kunden stor valfrihet i att utforma slutprodukten, säger Jan Olhager.

Men, förklarar han, har det visat sig att moduluppbyggda produkter är dels lätta att kopiera och dels kan leda till komplexa, globala transportflöden. Även om det är dyrt att byta principer för att utforma produkter, så är alltfler företag intresserade av att undersöka alternativ till moduluppbyggda produkter.

– Nu vill vi gå vidare och se hur företag aktivt kan ta med även logistikaspekter redan från början, säger Jan Olhager.

En viktig pusselbit för kostnaden och miljön är var fabrikerna finns och deras avstånd till leverantörer och marknader. I forskningen ingår utöver Jan Olhager också doktoranden Sebastian Pashaei. De kommer ha nära dialog med Volvo, Husqvarna och Partnertech som deltar i projektet.

Kristina Lindgärde

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *