Forskning, Humaniora

Forskaren som klev in i garderoben

En glamourös walk-in-closet där kläderna hänger vackert sorterade efter färg. Ser det inte ut så hemma hos dig? Då kan man hyra en professionell garderobs­planerare som rensar fram ditt nya, mer framgångsrika jag.

Karin Salomonsson

Etnologen Karin Salomonsson forskar på personlig paketering.

Nu har personal shoppers tagit steget ända in i garderoberna. De kommer hem till dig, sorterar dina kläder i spara- och slänghögar och hjälper dig att hitta din stil. Än så länge är inte garderobsrensning ”big business”, men fenomenet växer.

– Man möts framför garderoben, det blir som en snittyta mot det gamla livet och det liv man önskar ha. Garderobsplaneraren säljer drömmen om att slippa ”the wardrobe-moment”, när man står där på morgonen och ska fatta beslutet vem man vill vara idag, säger Karin Salomonsson, etnolog som har forskat på personlig paketering under ett par års tid.

Den snabba ökningen av yrken som karriär-coach, hälsocoach, personlig tränare, personal shopper och nu även garderobsplanerare tyder på att vi är beredda att betala för att bli snyggare och självsäkrare. Människor vill ha hjälp med att klara av sådant som man tidigare skötte själv. De tjänster hon har undersökt hör alla till ”förvandlingsekonomin”, som bygger på tesen att individen ständigt kan – och bör – förändra och förbättra sig. Kunderna är oftast kvinnor.

– De kvinnor som köper garderobsrensning tycker att de får värdefull hjälp, en självförtroendeboost. Man ska akta sig för att säga att garderobsplanerare och liknande yrkesgrupper är duperande. För kunderna handlar det om empowerment, det sorgliga är att den kommer genom att man befäster uppfattningar om hur man ska vara för att räknas som en lyckad kvinna.

Rätt kjollängd, lagom urringning, rätt stil, rensat och i ordning i garderoben. Bilden av en lyckad kvinna innehåller en stor dos kontroll.

– Som kvinna ska man inte låta saker och ting flyta, då kan den dignande garderoben ta över. Man ska ta tag i saker och ting och sätta mål för allt, och så ska det bli bättre – till exempel uppnå en snyggare klädstil och mer kontroll över sitt shoppande.

De flesta som köper olika slags klädtjänster, är inte fashionistas utan tycker att kläder på något sätt är problematiskt. Ofta handlar det om delar av kroppen som hänger,dallrar eller som man tycker det finns för mycket av.

Efter garderobsrensrensning blir det luftigt, tomrummen i garderoben liksom ropar på att fyllas igen och ofta följer en ny shoppingrunda. Ibland förvandlas garderobsplaneraren till personal shopper. Alla som säljer tjänster som handlar om hur man bättre kan paketera sig själv, sitt hem och sin livsstil betonar att man ska lyfta fram det personliga.

– Men ”det personliga” förutsätts alltid vara något som står ut, som drar till sig uppmärksamhet. Att det ”personliga” kan vara en önskan om att smälta in i väggen är otänkbart.

Skulle du själv vilja köpa garderobsrensning?

– Jag skulle inte våga släppa in en professionell garderobsplanerare. Tänk om hon inte tycker att min stil funkar. Gränsen för min personliga integritet går vid garderobsdörren.

Text: Jenny Loftrup

Foto: Gunnar Menander