Event, Forskning

Forskning i fokus på Heddadagarna

Det var två lärorika dagar för att uppmärksamma forskning och jämställdhet när Hedda Anderssons-gästprofessur hedrades.
– Heddadagarna representerar universitetets bredd och visar prov på vad vi står för, sa vicerektor Nils Danielsen.

Heddor

Ellen van Donk, Nils Danielsen, Ann-Marie Pendrill, Monika Wielers, Martha Fineman, Kajsa Widén och Eva Wiberg.

Under 27 och 28 maj anordnades Heddadagarna, i Gamla Biskopshuset, för att fira det jämställdhetsinitiativ som är Hedda Anderssons-gästprofessur. Syftet med dagarna är att uppmärksamma gästprofessorernas forskning.

– Jag tycker att dagarna har varit väldigt lyckade och jag är glad för att så många kunde delta, sa Kajsa Widén, från Sektionen personal, som anordnade Heddadagarna.

På plats fanns Heddaprofessorn Ellen van Donk från Nederländerna, som presenterade sin forskning om organismer i vattnet. Även två tidigare ”Heddor” juristen Martha Fineman och musikprofessorn Liora Bresler deltog. Det gjorde även gästlärarna och fysikerna Monika Wielers och Ann-Marie Pendrill.

Öppningstalare var vicerektor Nils Danielsen, som även höll avslutningstalet tillsammans med prorektor Eva Wiberg.

– Det är sådana här återföreningar som får oss att gå framåt, sa Eva Wiberg och syftade på de tidigare Heddaprofessorerna som återvänt till universitetet för att vara med under dagarna.

Hedda Anderssons gästprofessur inrättades 2009 som en satsning för att få en ökad andel kvinnor högre upp i akademin, och därigenom skapa fler kvinnliga förebilder. En miljon kronor är avsatt till Heddaprofessuren. Till denna satsning hör pengar för medfinansiering till gästlärare av underrepresenterat kön – på max 3.5 miljoner kronor (max en halv miljon per gästlärare).

– Heddaprofessorerna är oss väldigt kära och redan nu kan jag meddela att vi fortsätter Heddasatsningen nästa år, sa Nils Danielsen.

Text & Foto Fredrik Bröndum