Forskning, Medicin, Samverkan, Teknik

Forskningen som ledde till miljardavtalet

En antikropp som inte fyllde sitt syfte mot sjukdomen multipel skleros, MS, fick istället sitt genombrott inom cancerforskningen och har nu huvudrollen i södra Sveriges största licensavtal inom life science någonsin. ”Pappan” till antikroppen är professor Carl Borrebaeck.

Carl Borrebaeck LITEN

Carl Borrebaeck startade Alligator AB, som nu har slutit ett miljardavtal med Johnson&Johnson.

Det är en av sensommarens blåsigaste dagar och vinden friskar i särskilt norrut på campuset Medicon Village där Institutionen för immunteknologi och cancercentrumet -CREATE health håller till. Men institutionschefen och föreståndaren Carl Borrebaeck är lugnet självt, fast undslipper ändå ett ”helt sjukt” när han berättar om alla gratulationer som strömmat in på mail och sociala medier sedan jätteaffären gick i lås.

Affären handlar om sex miljarder kronor som den amerikanska läkemedelsjätten Johnson & Johnson betalar ett av de företag som Carl Borrebaeck startat, Alligator AB, för att driva arbetet med den attraktiva antikroppen hela vägen fram till marknaden. Just nu befinner den sig i första fasen och ingår i ett test på ett 40-tal patienter. Carl Borrebaeck är styrelseledamot och delägare i Alligator som han grundade 2001 och som idag har 25 anställda forskare.

– Detta licensavtal innebär en enorm vitamininjektion för företaget som nu kan vidareutveckla andra projekt, säger han.

För Carl Borrebaecks egen del innebär det med nära nog hundraprocentig säkerhet att hans mål med forskningen uppfylls.

– Att det jag gör kommer andra till nytta är min främsta drivkraft, säger han.

Carl Borrebaeck har också alltid arbetat med att få ut sin forskning i samhället. Sitt första företag startade han redan 1983, Bioinvent AB, vilket sammanföll med forskningsbyn Ideons etablering i Lund. Den gynnsamma infrastrukturen gav Bioinvent många goda år – men nu har Carl Borrebaeck lämnat det. Han har även grundat och är fortfarande aktiv i Immunovia AB och SenzaGen AB som tillsammans med Alligator också finns på Medicon Village.

1990 drog Carl Borrebaeck igång Institutionen för immunteknologi som under årens lopp producerat mer än 55 doktorer. Cancercentrumet CREATE Health med forskargrupper både från LTH och Medicinska fakulteten initierade han tillsammans med sin forskningskoordinator 2006. Han är chef för ett 60-tal personer, och på frågan hur han hinner med allt ler han och säger att man får jobba lite extra bara…

– Men faktum är att om man får arbeta med människor som man tycker om i en miljö man trivs så känns det inte jobbigt. Jag känner sällan stress och jag gillar stora projekt som till exempel CREATE Health.

Sedan måste man förstås att ha tumme med anslagsgivarna och Carl Borrebaeck har dragit in stora pengar till sina olika projekt.

– För att kunna omsätta idéerna så gäller det att förpacka dem rätt – att kunna förklara vad det handlar om så att folk förstår. Och det var jag inte särskilt bra på till en början men har lärt mig nu.

Han skulle dock önska att forskningsråden liksom forskarsamhället i övrigt vore bättre på att prioritera och göra stora satsningar inom några utvalda områden istället för att smeta ut anslagen på många små projekt.

– Det skulle gynna såväl etablerade som yngre forskare, säger han.

Vad har då Lunds universitet och infrastrukturen runt det betytt för Carl Borrebaecks forskning, hans fyra företag och nu det historiska licensavtalet på sex miljarder kronor? Han blir nästan svaret skyldig – men återkommer till medarbetarna, inte minst möjligheten att få välja dem. Och han prisar miljön på Medicon Village dit han flyttade med sina forskargrupper för ett par år sedan. Här har också Alligator fått utvecklas medan man tog hand om arbetet med den framgångsrika antikroppen som legat i malpåse några år.

– Vi utvecklade antikroppen i samband med ett stort EU-program som handlade om sjukdomen MS. Den visade sig inte vara användbar i det sammanhanget och då la jag undan den för framtida projekt.

Så uppstod området immunonkologi och Alligator blev intresserat av att vidareutveckla antikroppen och köpte ut rättigheterna till den 2014 av Bioinvent. Idag är det danska växtkapitalbolaget Sunstone Capital delägare i Alligator och har varit aktiva för att få det kapitalstarka licensavtalet med Johnson&Johnson att gå igenom.

Och vad händer nu – har Carl Borrebaeck fler ess i rockärmen?

– Jodå, det finns andra potentiella sex-miljardersprojekt, ler han.

Text: Maria Lindh

Foto: Gunnar Menander

FAKTA: Antikroppen aktiverar  immunsystemet

Antikroppen utgör grunden i den immunstimulerande cancerbehandlingen och sker i den så kallade molekylen ADC-1013. Den går in och återaktiverar kroppens eget immunsystem så att det kan upptäcka och angripa cancern. Dessutom kan behandlingen ge långvarig immunitet mot cancern. De cancerformer där behandlingen förväntas vara mest effektiv är långt framskriden malignt melanom och lungcancer. Även vid bröst- och prostatacancer är behandlingen tillämpbar.