Ekonomi, Priser/utmärkelser

Fransk professor får årets entreprenörspris

Alain Fayolle, professor vid EM Lyon Business School i Frankrike, blir den andre som tilldelas European Entrepreneurship Education Award (EEEA) vid Ekonomihögskolan i Lund.

Prissumman på 100.000 kronor får Alain Fayolle för sina insatser för entreprenörskapsutbildningen vid europeiska lärosäten.

European Entrepreneurship Education Award instiftades 2012 av Sten K. Johnson Centre for Entrepreneurship, Ekonomihögskolan vid Lunds universitet. Priset, som är på 100 000 SEK, delas årligen ut till en person eller organisation som på ett väsentligt sätt bidragit till utvecklingen av entreprenörskapsutbildning på akademisk nivå i Europa.

priskommittén för EEEA sitter några av Sveriges mest framstående akademiker inom entreprenörskap. Juryns ordförande är Hans Landström, professor i entreprenörskap vid Sten K. Johnson Centre for Entrepreneurship.

Priskommitténs motivering:
”Professor Alain Fayolle, EM Lyon Business School i Frankrike, har spelat en avgörande roll för att bygga en gemenskap av forskare i Europa med ett intresse för entreprenörskap och utbildning. I detta hänseende har han personligen visat entreprenöriellt ledarskap som skapare av Entreprenörskapscentret vid EM Lyon. Han har också varit aktiv i att organisera seminarier och akademiska nätverk inom utbildning i entreprenörskap för doktorander i Europa och är grundare av vetenskapliga tidskrifter om entreprenörskap i de fransktalande länderna. Professor Fayolle spelar en viktig roll i att syntetisera vår kunskap om utbildning i entreprenörskap, till exempel som redaktör för Handbook of Research in Entrepreneurship Education Series. Tveklöst är professor Alain Fayolle en av de ledande forskarna i Europa beträffande utbildning i entreprenörskap och undervisning.”

Prisutdelningen äger rum fredagen den 17 maj då priset överlämnas av Sten K. Johnsons son Anders Bergstrand. I samband med prisutdelningen arrangeras en workshop i Lund den 16 maj på tematEntrepreneurship Education and how to take it to the next level. Till workshopen bjuds deltagare in för att utforska möjligheterna att ytterligare utveckla entreprenörskapsutbildningar.