Administration, Allmänt, Ekonomi

Miljömålen: Gamla möbler blir som nya

Ett snöras på taket för fem år sedan orsakade en läcka som förstörde ett av borden i Ekonomihögskolans café. Men istället för att kasta det så anlitade intendent Jörgen Norén ett lackeringsföretag och det blev bra.

Jörgen Norén

Jörgen Norén vid borden som lackerades om i samband med att el-ramper sattes in i biblioteket på Ekonomihögskolan, där den mesta av inredningen är i original från 1988.

– Det var alltså med vargavintern 2011 som vårt återbruk av gamla möbler började, säger han.

Sedan dess har åtskilliga bord och stolar på Ekonomihögskolan tagits om hand, lackerats om och ställts tillbaka på sina platser. Jörgen Norén menar att det finns många vinster med återbruket.

– Man bevarar även en stämning, ett intryck med originalinredningen och viss patina är okej, säger han och visar ett av caféborden med några synliga år under den omlackerade ytan.

I anslutning till caféet finns den stora föreläsningssalen uppkallad efter Axis grundare Mikael Karlsson, Karlsson-salen som fått nya dynor på stolarna.

I det äldsta av Ekonomihögskolans byggnader, EC 1 som invigdes 1988, skvallrar det mesta om just den tiden. Men biblioteket var man tvungen att förse med fler eluttag för studenternas mobiler, plattor och datorer.

– I samband med den elektrifieringen så behövdes något göras även med borden och vi lackerade om alla de trekantiga som står framme vid fönstren. Här var det viktigt att behålla den känsla som finns i resten biblioteket där nästan allt annat är original.

Nu vet Jörgen Norén att det fungerar att lackera om och renovera möbler som oftast håller hög kvalitet vid inköpet av dem. Men han menar att det saknas tekniker, rutiner och logistik för möbelrenovering. Underhållsperspektivet bör vara med från början.

– Vi har exempelvis inga snickare längre vid universitetet. Och lackera på plats får man inte göra av miljöskäl – och det kan vara dyrt och jobbigt med transporter till lackeringsföretag. Och så har vi ju detta med upphandlingsreglerna…

Text & foto: Maria Lindh

Se resten av artiklarna i temat ”miljömålen”