Gästtyckare

Gästtyckaren: Dubbelmoralen frodas när det gäller klimatet

Olle Sjöberg vid Musikhögskolan tycker till om klimatfrågan och efterlyser ökad handlingskraft.

Olle Sjoberg

Olle Sjöberg. Foto: Maria Lindh

Institutionsstyrelsen vid Musikhögskolan i Malmö beslutade 2009 att initiera ett arbete som syftade till att verksamheten skulle bli klimatneutral, vilket skrevs in i strategi- och verksamhetsplanen. En liten klimatgrupp bildades. (Blekinge Tekniska Högskola – BTH – hade föregått med gott exempel året innan.)

I april i år skulle trumpetklassen vid Musikhögskolan resa till Istanbul för att ge en konsert. Ett krav från min sida för att följa med var att alla våra flygresor skulle klimatkompenseras; i annat fall planerade jag att själv ta tåget (ca tre dagars resa jämfört med drygt tre timmars flygning). Då tåg tur och retur skulle kosta cirka 6.700 kronor men klimatkompensation för 11 personer drygt 3.500 kronor – sparade musikerutbildningen därigenom cirka 3.200 kronor.

Media rapporterar, men talar ofta inte klarspråk. FNs klimatpanel IPCC – Intergovernmental Panel on Climate Change – hävdade i september i år att temperaturökningen i jord-atmosfären med 95 procents sannolikhet är orsakad av mänsklig aktivitet. En naturlig konsekvens vore då att uttryckligen meddela innebörden: att ”naturresurserna” olja, kol, naturgas bör vila i frid. Så sker knappast. Varför, kan vi fråga oss.

”Miljömedvetenhet”, ”grönt” tenderar att bli till intet förpliktande modeord. Kan en perfekt sopsortering väga upp semester- och, för den delen, arbetsresor med flyg? Dubbelmoralen frodas: bensin- och dieselbilar får avge upp till 1,2 kg CO2 /mil utan att mista det tjusiga epitetet miljöbil, samtidigt som äldre bilar, som körs väldigt lite, anses miljöfarliga.

På internationell nivå läste vi nyligen att ”den Gröna Fonden” fortfarande bara är ett tomt skal enligt FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon i Köpenhamn. (Vad hade vi väntat oss? Köpenhamnstraditionen är stark.)

I Sverige kan vi konstatera att klimatfrågan inför nästa års val är icke existerande. Regeringen säger inte ett knyst om de tillfångatagna Greenpeaceaktivisterna vid den ryska oljeplattformen i Arktiska havet.

Trots flera påstötningar har jag inte fått någon reaktion från kommunledningen i Höör om mina förslag till hur Höör skulle kunna bli klimatneutralt, vilka framlades  i samband med SCB:s enkätundersökning för två år sedan.

Det där med allas vår – människans, andra djurs och växters överlevnad på vår planet – det, mina damer och herrar, är ett känsligt ämne!

När denna i värsta mening livsfarliga strutsmentalitet från beslutsfattarnas sida råder, är det dags att handla. För Lunds universitets del kan vi hämta inspiration från Naturskyddsföreningens lokala mötesserie, bjuda in föreläsare från Centrum för miljö- och klimatforskning som jobbar för IPCC, läsa böcker av exempelvis nobelpristagaren Al Gore, Christian Azar och Andreas Malm, göra studiebesök på klimatneutrala Samsø, kontakta BTH, stärka miljösamordnarens roll med mera.

Det är inte säkert att vi mottar WWF:s pris ur Konungens hand likt Lundaaktuella Johanna Lakso och Olivia Linander, men som den senare säger:

”Viktigast är att man betraktar sig själv som en aktiv medborgare, som har möjlighet att påverka samhällets utveckling.

Olle Sjöberg

Människa, pedagog, pianist